Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - Punkt LogowaniaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Dietetyka. Żywienie człowieka zdrowego i chorego - wybrane zagadnienia WFa.FAR-4NS-F-DieZyw
Seminarium (SEM) Semestr letni 2021/2022

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: 33
Zaliczenie: Zaliczenie
Literatura:

Literatura:

1. Width M., Reinhard T. Dietetyka kliniczna. Wydawnictwo Elsevier 2014.

2. Payne A., Barker H. Dietetyka i żywienie kliniczne. Wydawnictwo Elsevier 2013.

3. Biernat J.: Żywienie, żywność a zdrowie. Wydawnictwo ASTRUM, Wrocław, 2001.

4. Spodaryk M., Gabrowska E.: Wiem co je moje dziecko. Wydawnictwo Literackie 2012.

Bilans punktów

Efekty uczenia się:

Efekty kształcenia po stronie wiedzy:

1. Student zna i rozumie zasady żywienia (z uwzględnieniem żywności funkcjonalnej) i suplementacji sportowców. W36, W43

2. Student zna i rozumie rolę wybranych składników bioaktywnych obecnych w żywności w chemoprewencji.W41, W 46

3. Student zna prozdrowotne właściwości wybranych owoców i warzyw egzotycznych. W43

4. Student zna podstawowe zasady żywieniowe w różnych okresach życia.W32, W39

5. Student zna i rozumie wady stosowania żywności typu ‘fast-food’ oraz zalety stosowania żywności typu ‘slow food’. W47

Efekty kształcenia po stronie umiejętności:

1. Student potrafi uzasadnić dobór odpowiedniej żywności funkcjonalnej i suplementów w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej.

U25

2. Student charakteryzuje skład wybranych produktów spożywczych pod kątem właściwości chemoprewencyjnych oraz przedstawia

znaczenie badań w zapobieganiu rozwojowi nowotworów. U26, U27

3. Student korzysta ze źródeł naukowych nt. zaleceń żywieniowych dla wybranej grupy wiekowej. U25, U26

4. Student przewiduje skutki stosowania żywności typu ‘fast-food’ oraz ‘slow food’. U25, U26

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie pisemne

Zakres tematów:

Seminarium (5 x 3h):

1. Żywność „fast food” vs. „slow food”.

2. Chemoprewencja.

3. Suplementacja i żywienie w sporcie.

4. Żywienie w różnych okresach życia.

5. Owoce i warzywa egzotyczne – wybrane właściwości zdrowotne.

Literatura:

Metody dydaktyczne:

- wykłady

- prezentacja multimedialna

- praca w grupach

- praca z podręcznikiem

- sesje rozwiązywania problemu

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Joanna Chłopicka, Paweł Zagrodzki, Mirosław Krośniak, Jadwiga Kryczyk-Kozioł 4/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.