Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

SKN Gastroenterologii i Hepatologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: SKN-UJ.WL.GH
Kod Erasmus / ISCED: 12.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0912) Medycyna Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: SKN Gastroenterologii i Hepatologii
Jednostka: Studenckie Koła Naukowe
Grupy: STN - Studenckie Towarzystwo Naukowe UJ CM
Strona przedmiotu: http://www.stn.cm-uj.krakow.pl
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2023-10-01 - 2024-06-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Samokształcenie 50 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Dorota Cibor, Olga Kaczmarczyk
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Cele kształcenia:

pogłębienie wiedzy odnośnie postępowania w schorzeniach układu pokarmowego

pogłębienie wiedzy z zakresu interpretacji obrazów ultrasonograficznych i endoskopowych

prowadzenie badań naukowych


Efekty kształcenia:

znajomość sposobów postępowania diagnostycznego i terapeutycznego w najczęstszych schorzeniach gastrologicznych

umiejętność rozpoznawania najczęstszych zmian patologicznych w zakresie układu pokarmowego w badaniu USG

umiejętność rozpoznawania najczęstszych zmian patologicznych w zakresie układu pokarmowego w badaniach endoskopowych

umiejętność wyboru wartościowych artykułów medycznych

umiejętność krytycznej analizy artykułów medycznych

umiejętność zaplanowania badania naukowego

umiejętność współpracy przy prowadzeniu badań naukowych


Wymagania wstępne:

zainteresownaie tematyką gastroenterologiczną lub hepatologiczną

Forma i warunki zaliczenia:

obecność i aktywny udział w spotkaniach Koła

Metody dydaktyczne - słownik:

Metody podające - pogadanka
Metody podające - prezentacja multimedialna
Metody problemowe - metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.
ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków https://www.uj.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 usosweb12b