Metody opracowań hydrologicznych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WG.IG-3121-D |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0532) Nauki o ziemi
|
Nazwa przedmiotu: | Metody opracowań hydrologicznych |
Jednostka: | Instytut Geografii i Gospodarki Przestrzennej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-06-16 |
Przejdź do planu
PN WT CW
CW
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bartłomiej Rzonca | |
Prowadzący grup: | Bartłomiej Rzonca, Janusz Siwek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Przedmiot - Zaliczenie na ocenę | |
Ocena wliczana do średniej: | tak |
|
Efekty kształcenia: | 1. Wiedza Student nabywa wiedzę dotyczącą wyznaczania parametrów zlewni, metod wyznaczania opadu w zlewni, obliczania miar odpływu, przepływów charakterystycznych, miar odpływu podziemnego, wyznaczania hydroizohips i hydroizobat, parowania. 2. Umiejętności Student umie samodzielnie wykreślić dział wodny, obliczyć wielkość opadu w zlewni, przepływy charakterystyczne, miary odpływu podziemnego. Potrafi wykreślić hydroizohipsy i hydroizobaty, obliczyć wielkość parowania. 3. Kompetencje personalne i społeczne (KW_11, KU_02, KU_03, KU_10, KU_13, KKS_01, KKS_02) - |
|
Wymagania wstępne: | Brak |
|
Forma i warunki zaliczenia: | Wykonanie określonych zadań (ćwiczeń) oraz zaliczenie testu końcowego |
|
Metody sprawdzania i kryteria oceny efektów kształcenia uzyskanych przez studentów: | Zaliczenie pisemny po zaliczeniu wszystkich zadanych ćwiczeń. Studenci są oceniani w sposób ciągły na podstawie uczestnictwa i aktywności na ćwiczeniach oraz realizacji zadań. Kryteriami oceny są: terminowość wykonania ćwiczenia oraz dostosowanie się do wymagań dotyczących sposobu ich wykonania, Metody kształtujące dla oceny ciągłej to: - bieżąca ocena i ewentualna korekta realizacji ćwiczeń, - bieżąca ocena udziału w dyskusji, Metody podsumowujące: - końcowe oceny wykonania zadań, w tym zgodności z zaleceniami - ocena z zaliczenia. Ocenie podlega: -znajomość problematyki ćwiczeń i zadanych lektur: 0-66 pkt. ocenianie ciągle : aktywny udział w zajęciach (m.in.) uczestnictwo w dyskusjach, przygotowanie materiałów, indywidualna praca, ćwiczenia praktyczne: 0-34 pkt. |
|
Metody dydaktyczne - słownik: | Metody praktyczne - ćwiczenia przedmiotowe |
|
Bilans punktów ECTS: | Uczestnictwo w ćwiczeniach: 30 godzin Udział w zaliczeniu pisemnym wraz z konsultacjami po zaliczeniu: 2 godziny Czytanie literatury obowiązkowej i uzupełniającej oraz przyswajanie nowej wiedzy: 10 godzin, przygotowanie się do ćwiczeń, dokończenie zadań: 30 godzin, przygotowanie się do zaliczenia: 15 godzin, udział w konsultacjach dotyczących zadań: 15 godzin Łączny nakład pracy studenta: 102 godziny. |
|
Grupa treści kształcenia: | Grupa treści kierunkowych |
|
Sylabus przedmiotu dla studentów rozpoczynających studia od roku akademickiego 19/20 lub później: | Geografia i gospodarka przestrzenna, studia stacjonarne pierwszego stopnia, rok 2 |
|
Skrócony opis: |
ćwiczenia dotyczące praktycznego zastosowania podstawowych metod stosowanych przy opracowywaniu danych hydrologicznych. |
|
Pełny opis: |
Wyznaczanie działu wodnego i parametrów zlewni. Średni opad w zlewni. Wykreślanie krzywej konsumcyjnej i obliczanie odpływu na jej podstawie. Miary odpływu i zmienności przepływów. Hydrogram. Obliczanie odpływu powierzchniowego i podziemnego. Jednorodność ciągów pomiarowych. Związek wodowskazów. Uzupełnianie ciągów pomiarowych. Przepływy charakterystyczne. Wezbrania i niżówki. Wykreślanie hydroizohips i hydroizobat. Spadek hydrauliczny i kierunek spływu wód podziemnych. Wydajność studni. Określanie wielkości parowania. |
|
Literatura: |
Dynowska I., Dynowski J., 1980, Ćwiczenia z hydrografii dla geografów, UJ, Kraków. Pociask-Karteczka J. (red.), 2003, Zlewnia. Właściwości i procesy, IGiGPUJ, Kraków. |
|
Uwagi: |
Kurs obligatoryjny na specjalności na studiach licencjackich na kierunku geografia. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.