Microbiology and oral cavity microbiology with mycology
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WL-ED3.MOCMM | Kod Erasmus / ISCED: |
12.1
![]() ![]() |
Nazwa przedmiotu: | Microbiology and oral cavity microbiology with mycology | ||
Jednostka: | Szkoła Medyczna dla Obcokrajowców | ||
Grupy: |
Przedmioty III rok, kierunek lekarsko-dentystyczny, studia stacjonarne, tok 5-letni po angielsku |
||
Punkty ECTS i inne: |
3.00 ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | angielski |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 36 godzin ![]() Seminarium, 9 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Piotr Kochan, Agata Pietrzyk | |
Prowadzący grup: | Piotr Kochan, Agata Pietrzyk | |
Strona przedmiotu: | http://www.km.cm-uj.krakow.pl | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Przedmiot - Egzamin | |
Ocena wliczana do średniej: | tak |
|
Cele kształcenia: | Przedstawienie zagadnień dotyczących drobnoustrojów ze szczególnym uwzględnieniem drobnoustrojów mających znaczenie w zakażeniach w obrębie jamy ustnej jak również stwarzających zagrożenie w praktyce stomatologicznej. Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów związanych z zakażeniami jamy ustnej, możliwości ich leczenia i zapobiegania. |
|
Efekty kształcenia: | Po zakończeniu zajęć student: W zakresie wiedzy: Opisuje budowę komórki bakteryjnej, wymienia różnice w budowie ściany komórkowej bakterii Gram-dodatnie i Gram-ujemne. Zna podstawowe etapy badania mikrobiologicznego takie jak pobieranie materiału do badania, metody przygotowania i barwienia preparatów oraz techniki mikroskopowania, wymienia podstawowe podłoża stosowane do hodowli bakterii oraz rozumie znaczenie testów identyfikacyjnych w diagnostyce bakteriologicznej. Zna podstawowe metody badania lekowrażliwości bakterii (E-test, metoda rozcieńczeniowa MIC, MBC, metoda krążkowa) i zasady racjonalnej chemioterapii zakażeń bakteryjnych. Zna ważne, z punktu widzenia stomatologa, bakterie Gram + należące do rodzajów: Streptococcus, Staphylococcus, Actinomyces, Propionibacterium, Micrococcus, Peptostreptococcus, Lactobacillus, Nocardia, Bifidobacterium. Zna ważne, z punktu widzenia stomatologa, bakterie Gram - należące do rodzajów: Haemophilus, Fusobacterium, Neisseria, Porphyromonas, Prevotella. Opisuje florę kieszonki zębowej i wyjaśnia jej udział w chorobach przyzębia. Wymienia etapy tworzenia płytki nazębnej i rozumie jej znaczenie w rozwoju próchnicy zębów. Zna mechanizmy obronne śliny i powikłania kserostomii oraz wyjaśnia mikrobiologiczne aspekty halitozy. Rozumie znaczenie dezynfekcji i sterylizacji sprzętu oraz narzędzi stomatologicznych i wyjaśnia podstawowe metody dezynfekcji i sterylizacji. Wyjaśnia i opisuje różnice dotyczące budowy i właściwości bakterii oraz wirusów, rozumie wynikające z tych różnice odmienne sposoby postępowania diagnostycznego. Zna podstawowe techniki namnażania i identyfikacji wirusów Wymienia i podaje charakterystyczne cechy głównych wirusów odpowiedzialnych za zakażenia dróg oddechowych (wirus grypy, paragrypy, adenowirusy, rinowirusy, koronawirusy). Wymienia i podaje charakterystyczne cechy głównych wirusów odpowiedzialnych za zakażenia przenoszone drogą krwi (HIV, wirusy zapalenia wątroby typu HBV, HCV, HDV wirusy z rodziny Herpesviridae, Parvowirus B19). Zna wirusy powodujące wirusowe zakażenia skóry i błon śluzowych (HHV 1,2, HHV3, HPV, VSV, Coxsackie, odra, świnka, różyczka) Zna główne leki przeciwwirusowe i zasady ich stosowana. Rozumie zagrożenia wynikające z niestosowania się do podstawowych zasad obowiązujących w pracy z materiałem zakaźnym. Opisuje właściwości grzybów chorobotwórczych dla człowieka, orientuje się w ich klasyfikacji. Zna podstawy diagnostyki mykologicznej (metody mikroskopowe, hodowlane, mykoserologiczne) – rozumie różnice między grzybicą powierzchniową, narządową i uogólnioną oraz wymienia główne rodzaje grzybów uczestniczących w tych procesach. Zna podstawowe pojęcia z zakresu epidemiologii chorób pasożytniczych Wymienia podstawowe choroby powodowane przez pierwotniaki: T. vaginalis, T.tenax, G.intestinalis, T.gondii, E.histolytica oraz zna metody ich diagnozowania Wymienia podstawowe choroby pasożytnicze wywoływane przez robaki: tasiemczyce (teniozy, bąblowice), owsicę, glistnicę, włośnicę, toksokarozy - zna ich epidemiologię, chorobotwórczość i metody postępowania diagnostycznego. Rozumie znaczenie profilaktyki w chorobach zakaźnych i inwazyjnych. Rozumie wpływ schorzeń bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych toczących się w jamie ustnej na ogólny stan zdrowia człowieka. W zakresie umiejętności: potrafi: Pobrać właściwy materiał do badania mikrobiologicznego i odpowiednio go zabezpieczyć na okres transportu. Przygotować preparat mikrobiologiczny i przeprowadzić wstępne rozpoznanie patogenu pod mikroskopem. Zinterpretować wyniki badań mikrobiologicznych w tym wyniki antybiogramu. Ustalić czynnik etiologiczny na podstawie objawów klinicznych choroby (obraz uszkodzeń tkankowych i narządowych), wywiadu i wyników badań mikrobiologicznych. W zakresie kompetencji społecznych (profesjonalizmu): Przestrzega w swoich działaniach zasad etycznych. Potrafi wyszukiwać i krytycznie analizować dane z piśmiennictwa. Wykazuje umiejętności rozwiązywania problemów. Potrafi pracować w grupie. Potrafi dokonać samooceny i rozpoznać granice własnych umiejętności. |
|
Wymagania wstępne: | Wiedza w zakresie anatomii, biologii, fizjologii i biochemii, patofizjologii i immunologii |
|
Forma i warunki zaliczenia: | Zaliczenie modułu wymaga spełnienia następujących warunków: Obecności na zajęciach, tj. na seminariach i ćwiczeniach, (dopuszczalna jest maksymalnie 1 usprawiedliwiona nieobecność) Aktywności na zajęciach i wykonania określonego zadania (ćwiczenia) wskazanego przez prowadzącego zajęcia. Zdania końcowego egzaminu testowego – warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi. |
|
Metody sprawdzania i kryteria oceny efektów kształcenia uzyskanych przez studentów: | Sprawdziany kształtujące: Ustne sprawdzanie wiadomości w trakcie praktycznej części ćwiczeń. Sprawdziany końcowe (podsumowujące): W zakresie wiedzy: Test wielokrotnego wyboru (MCQ exam) obejmujący zagadnienia z zakresu bakteriologii, wirusologii, mykologii i parazytologii. W zakresie umiejętności: Ocena praktycznych umiejętności wykonywania podstawowych badań mikrobiologicznych oraz umiejętności interpretacji wyników dokonywana każdorazowo w trakcie i na zakończenie ćwiczeń praktycznych. W zakresie kompetencji społecznych (profesjonalizmu): Obserwacja zachowania się i aktywności studenta podczas ćwiczeń oraz umiejętności współpracy w grupie. |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład Seminarium przebiegające w formie dyskusji (analiza przypadków klinicznych) i prezentacji multimedialnej Ćwiczenia praktyczne zapoznające z metodami diagnostyki mikrobiologicznej |
|
Bilans punktów ECTS: | Udział w wykładach (20 godzin): 0.7 pkt ECTS Udział w ćwiczeniach (15 godzin): 0.5 pkt ECTS Udział w seminariach (10 godzin): 0.3 pkt ECTS Przygotowanie do ćwiczeń/ seminariów (15 godz.): 0.5 pkt ECTS Przygotowanie do egzaminu końcowego (30 godz.): 1.0 pkt ECTS Łącznie 90 godzin – 3 pkt. ECTS |
|
Grupa treści kształcenia: | Grupa treści podstawowych |
|
Wymiar, zasady i forma odbywania praktyk: | Nie dotyczy |
|
Skrócony opis: |
Patrz poniżej | |
Pełny opis: |
1. Ogólne właściwości wirusów, metody hodowli i identyfikacji wirusów; wirusowe zakażenia przenoszone drogą oddechową: wirusy grypy, paragrypy, adenowirusy, rinowirusy, koronawirusy; wirusowe zakażenia przenoszone drogą krwionośną w tym AIDS, wirusowe zapalenie wątroby typu B,C, D, zakażenie wirusem cytomegalii (CMV) i EBV oraz ich diagnostyka; wirusowe zakażenia skóry i błon śluzowych (HHV 1,2, HHV, HPV, VSV, Coxsackie, odra, świnka, różyczka); leki przeciwwirusowe – wykłady, seminaria, ćwiczenia. 2. Budowa, właściwości i klasyfikacja bakterii, wprowadzenie do diagnostyki chorób zakaźnych; mikroskopia, metody przygotowywania preparatów bakteriologicznych i ich barwienia; ocena mikroskopowa bakterii; metody hodowlane w diagnostyce mikrobiologicznej. Rodzaje podłóż bakteriologicznych, sposoby posiewu na pożywki, ocena morfologii kolonii; metody identyfikacji bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych; chemioterapia zakażeń bakteryjnych, wybrane rodzaje drobnoustrojów ważne z punktu widzenia stomatologa: Gram-dodatnie: Streptococcus, Staphylococcus, Actinomyces, Propionibacterium, Micrococcus, Peptostreptococcus, Lactobacillus, Nocardia, Bifidobacterium; Gram-ujemne: Haemophilus, Fusobacterium, Neisseria, Porphyromonas, Prevotella; flora kieszonki zębowej; choroby przyzębia -rozwój płytki nazębnej, mechanizmy próchnicy zębów; mechanizmy obronne śliny, powikłania kserostomii; mikrobiologiczny aspekt halitozy; zakażenia zębopochodne – wykłady, seminaria, ćwiczenia. 3. Dezynfekcja sprzętu i sterylizacja narzędzi stomatologicznych. Zapobieganie zakażeniom w gabinetach stomatologicznych – wykład, ćwiczenia. 4. Ogólne właściwości grzybów. Czynniki predysponujące do rozwoju grzybic; metody mikroskopowe i hodowlane w diagnostyce mykologicznej; grzybice powierzchniowe i ich diagnostyka; grzybice narządowe i uogólnione oraz ich diagnostyka – wykłady, ćwiczenia. 5. Zarażenia wywoływane przez pierwotniaki (epidemiologia, chorobotwórczość i profilaktyka); diagnostyka wybranych chorób powodowanych przez pierwotniaki: T.vaginalis, T.tenax, G.lamblia, T.gondii, E.histolytica; zarażenia wywoływane przez robaki (epidemiologia, chorobotwórczość, profilaktyka); diagnostyka wybranych robaczyc: tasiemczyc (teniozy, bąblowicy), owsicy, glistnicy, włośnicy, toksokarozy – seminarium, ćwiczenia. | |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Essential Microbiology for Dentistry, 4e. Lakshman Samaranayake (ed.) Churchill Livingstone, October 12, 2011. ISBN: 0702034843 or 978-0824759131 Literatura uzupełniająca: 2. Jawetz Melnick&Adelbergs Medical Microbiology, 27th edition. Karen C. Carroll, Janet S. Butel, Timothy Mietzner (eds.). McGraw-Hill Education / Medical, 2015. ISBN: 978-0071824989 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.