Prewencja dietą i dietoterapia wybranych chorób cywilizacyjnych - fakultet
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WL-L3.FC10 | Kod Erasmus / ISCED: |
12.1
![]() ![]() |
Nazwa przedmiotu: | Prewencja dietą i dietoterapia wybranych chorób cywilizacyjnych - fakultet | ||
Jednostka: | Wydział Lekarski | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
2.00 ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin, 15 miejsc ![]() Seminarium, 20 godzin, 15 miejsc ![]() |
|
Koordynatorzy: | Wojciech Szot | |
Prowadzący grup: | Agata Skop-Lewandowska, Wojciech Szot, Joanna Zając | |
Strona przedmiotu: | https://sylabus.cm-uj.krakow.pl/pl/document/02e7fe43-019c-40cb-94ea-63f3b5e6c379.pdf | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Przedmiot - Zaliczenie na ocenę | |
Cele kształcenia: | Celem fakultetu jest zaznajomienie studentów z możliwościami prewencji wybranych chorób cywilizacyjnych(choroby Alzheimer’a, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca, chorób nowotworowych, cukrzycy)przy pomocy odpowiednio dobranych diet, zarówno w prewencji pierwotnej, wtórnej jak i trzeciorzędowej (w trakcie terapii). |
|
Efekty kształcenia: | Student zna i rozumie: W1 - objawy i przebieg chorób W2 - sposoby postępowania diagnostycznego i terapeutycznego właściwe dla określonych stanów chorobowych W3 - konsekwencje narażenia organizmu człowieka na różne czynniki chemiczne i biologiczne oraz zasady profilaktyki W4 - postacie kliniczne najczęstszych chorób poszczególnych układów i narządów, chorób metabolicznych oraz zaburzeń gospodarki wodnoelektrolitowej, hormonalnej i kwasowo- zasadowej W5 - czynniki chorobotwórcze zewnętrzne i wewnętrzne, modyfikowalne i niemodyfikowalne W6 - stany przednowotworowe i związane z podwyższonym ryzykiem zachorowania na nowotwór, procesy transformacji nowotworowej z ich wykładnikami morfologicznymi, zasady klasyfikacji nowotworów wg WHO, najważniejsze czynniki ryzyka, rokownicze i predykcyjne, oraz metody badania hist-pat cytologicznego i wspomagających badań molekularnych stosowane w diagnostyce nowotworów i w wykrywaniu i monitorowaniu stanów przednowotworowych a także rozumie znaczenie właściwego rozpoznania hist-pat nowotworu dla prawidłowego leczenia Umiejętności – Student potrafi: U1 - oceniać zagrożenia środowiskowe i posługiwać się podstawowymi metodami pozwalającymi na wykrycie obecności czynników szkodliwych (biologicznych i chemicznych) w biosferze U2 - szacować ryzyko ujawnienia się danej choroby u potomstwa w oparciu o predyspozycje rodzinne i wpływ czynników środowiskowych Kompetencji społecznych – Student jest gotów do: K1 - propagowania zachowań prozdrowotnych |
|
Forma i warunki zaliczenia: | Zaliczenie ustne zajęć poprzez prezentacje zaleceń żywieniowych w danej sytuacji klinicznej oraz uczestnictwo w dyskusji omawiającej przypadek kliniczny. |
|
Metody sprawdzania i kryteria oceny efektów kształcenia uzyskanych przez studentów: | Zaliczenie ustne zajęć poprzez prezentacje zaleceń żywieniowych w danej sytuacji klinicznej oraz uczestnictwo w dyskusji omawiającej przypadek kliniczny. |
|
Metody dydaktyczne - słownik: | Metody podające - opowiadanie |
|
Bilans punktów ECTS: | seminarium 20h ćwiczenia 10h przygotowanie do ćwiczeń 10h przygotowanie referatu 20h Łączny nakład pracy studenta - godzin 60 Liczba godzin kontaktowych - godzin 30 Nakład pracy związany z zajęciami o charakterze praktycznym - godzin 10 |
|
Pełny opis: |
1. Omówienie wraz ze studentami epidemiologii najczęstszych chorób cywilizacyjnych (Choroba Alzheimer’a, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, cukrzyca, wybrane choroby nowotworowe). 2. Uwarunkowania środowiskowe i epidemiologiczne najczęstszych chorób cywilizacyjnych. Przyczyny, objawy, zasady diagnozowania i postępowania terapeutycznego w odniesieniu do najczęstszych chorób wewnętrznych występujących u osób dorosłych oraz ich powikłań 3. Uwarunkowania środowiskowe i epidemiologiczne najczęstszych nowotworów człowieka, możliwości współczesnej terapii nowotworów z uwzględnieniem terapii wielomodalnej, perspektywy terapii komórkowych i genowych oraz ich niepożądane skutki 4. Omówienie różnic pomiędzy prewencją pierwotną, wtórną i trzeciorzędową z przykładami zastosowań w poszczególnych jednostkach chorobowych w formie zadań dla studentów w pracach w podgrupach. 5. - Przedstawienie przypadków klinicznych, praca studenta nad opracowaniem optymalnych zaleceń żywieniowych. - Przygotowanie prezentacji dla pacjenta i jego rodziny Seminaria zaliczeniowe: - Prezentacja poszczególnych przypadków z uzasadnieniem prezentowanych zaleceń i dyskusją. | |
Literatura: |
Obowiązkowa 1. WYBRANE CHOROBY CYWILIZACYJNE XXI WIEKU. Praca zbiorowa pod redakcją dr n. med. Krystyny Kowalczuk, prof. dr hab. n. med.Elżbiety Krajewskiej-Kułak, dr n. o zdr. Mateusza Cybulskiego. Białystok 2017 Dodatkowa 1. 1. Dominika Głąbska, Lucyna Kozłowska, Ewa Lange, Dariusz Włodarek: Dietoterapia. PZWL Wydawnictwo Lekarskie 2017 2. 2. Nancy J. Peckenpaugh: Podstawy żywienia i dietoterapia. Urban & Partner 2014 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.