Seminarium magisterskie II - dr Sebastian Kopera
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WZ.KZT.041.S | Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0413) Zarządzanie i administracja
![]() |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium magisterskie II - dr Sebastian Kopera | ||
Jednostka: | Instytut Przedsiębiorczości | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0.00
LUB
15.00
(zmienne w czasie)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Sebastian Kopera | |
Prowadzący grup: | Sebastian Kopera | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Przedmiot - Zaliczenie | |
Efekty kształcenia: | Wiedza Student poprawnie posługuje się w pracy terminologią naukową i profesjonalną z zakresu wyznaczonego przez tematykę pracy magisterskiej; porządkuje, prezentuje i omawia definicje terminów kluczowych dla problematyki poruszanej w pracy magisterskiej; poprawnie dokumentuje źródła treści przedstawianych w pracy magisterskiej sięgając do dorobku polskiej i zagranicznej literatury przedmiotu związanej z tematyką pracy magisterskiej; posiada pogłębioną wiedzę na temat metodologii prowadzenia badań empirycznych i na jej podstawie dobiera odpowiednie metody i narzędzia badawcze do przeprowadzenia własnych badań; zna metody analizy danych zebranych w trakcie badań empirycznych; Umiejętności Student potrafi sformułować problem badawczy, poprawnie konstruuje argumentację broniącą tez pracy; w sposób rzetelny przeprowadza badania empiryczne, a następnie przy zastosowaniu poprawnie dobranych narzędzi analizuje zebrane dane; potrafi łączyć myślenie analityczne i syntezę formułując wnioski z przeprowadzonych badań; poprawnie odnajduje, porządkuje i dobiera odpowiednie pozycje literaturowe względem tematyki pracy magisterskiej; analizuje i poddaje krytyce pozyskanie źródła informacji; poprawnie pisze tekst o charakterze naukowym, samodzielnie opracowuje logicznie uporządkowany tekst pracy magisterskiej zgodnie z zasadami obowiązującymi w Katedrze Zarządzania w Turystyce UJ. Kompetencje społeczne Student sprawnie wyraża i argumentuje własne opinie i wnioski; nawiązuje kontakt z praktyką gospodarczą w zakresie problematyki pracy magisterskiej; wykorzystując podejście naukowe oraz wiedzę i umiejętności zawodowe, podejmuje próby skutecznego rozwiązania problemów profesjonalnych napotykanych w obszarze wyznaczonym wyborem tematu pracy magisterskiej. |
|
Wymagania wstępne: | zaliczenie seminarium magisterskiego na I roku studiów |
|
Forma i warunki zaliczenia: | Zaliczenie. Warunki uzyskania zaliczenia: • Prezentacja przedmiotu poszukiwań naukowych studenta, prezentacja tematu pracy, zarysu struktury, wybranej metodologii; przygotowanie 1 rozdziału pracy magisterskiej (2 semestr) • Zaakceptowana i skorygowana (w oparciu o wskazówki opiekuna) część teoretyczna pracy (3 semestr) • Zaakceptowana, przyjęta przez opiekuna ostateczna, kompletna wersja pracy magisterskiej sporządzona zgodnie z instrukcją obowiązującą w KZT UJ (4 semestr) Zaliczenie modułu może uzyskać student, który spełni wszystkie wskazane wymagania. |
|
Metody sprawdzania i kryteria oceny efektów kształcenia uzyskanych przez studentów: | Sprawdzanie osiągania przez studentów założonych efektów kształcenia realizowane jest przy pomocy metod kształtujących i podsumowującej: Metody kształtujące: • prezentacje przedmiotu poszukiwań naukowych a następnie wybranego tematu pracy, zarysu struktury i metodologii • konsultacje pracy magisterskiej na kolejnych etapach jej powstawania • dyskusje w trakcie zajęć seminaryjnych Ocena podsumowująca: Ostateczna postać pracy magisterskiej. Praca sprawdzana jest przy wykorzystaniu sformalizowanego kwestionariusza recenzji pracy magisterskiej obowiązującego w KZT UJ |
|
Metody dydaktyczne: | • Metody problemowe: o metody aktywizujące: seminarium, dyskusja dydaktyczna. • Metody praktyczne: o pokaz, |
|
Bilans punktów ECTS: | Uczestnictwo seminarium: 30 + 30 + 30 = 90 Przygotowanie kompletnego tekstu pracy magisterskiej wraz z wszystkimi elementami wymaganymi przez instrukcję obowiązującą w Katedrze Zarządzania w Turystyce UJ: 350 godzin Ostateczna edycja pracy, skład i przygotowanie wersji elektronicznej oraz drukowanej: 40 godzin Przygotowanie prezentacji zasadniczych treści zawartych w pracy magisterskiej: 20 godzin Łączny nakład pracy studenta wynosi 500 godzin, co odpowiada 20 punktom ECTS. |
|
Skrócony opis: |
• Zainteresowania naukowe – problem określenia granic obszaru badawczego • Proces badawczy • Definiowanie tematyki pracy w odniesieniu do teorii i praktyki • Badania empiryczne w pracy magisterskiej • Literatura przedmiotu i zasoby elektroniczne jako źródła informacji wykorzystywanych w pracy magisterskiej • Formalne wymagania dotyczące pracy magisterskiej i techniczne aspekty jej tworzenia • Zasady prezentacji wyników badań | |
Pełny opis: |
• Zainteresowania naukowe – problem określenia granic obszaru badawczego • Proces badawczy • Definiowanie tematyki pracy w odniesieniu do teorii i praktyki • Badania empiryczne w pracy magisterskiej • Literatura przedmiotu i zasoby elektroniczne jako źródła informacji wykorzystywanych w pracy magisterskiej • Formalne wymagania dotyczące pracy magisterskiej i techniczne aspekty jej tworzenia • Zasady prezentacji wyników badań | |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Instrukcja pisania prac magisterskich w Katedrze Zarządzania w Turystyce UJ 2. Zgromadzona przez studenta – dotycząca zakresu tematycznego pisanej pracy | |
Uwagi: |
brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (w trakcie)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-06-15 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Sebastian Kopera | |
Prowadzący grup: | Sebastian Kopera | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Przedmiot - Zaliczenie | |
Efekty kształcenia: | Wiedza Student poprawnie posługuje się w pracy terminologią naukową i profesjonalną z zakresu wyznaczonego przez tematykę pracy magisterskiej; porządkuje, prezentuje i omawia definicje terminów kluczowych dla problematyki poruszanej w pracy magisterskiej; poprawnie dokumentuje źródła treści przedstawianych w pracy magisterskiej sięgając do dorobku polskiej i zagranicznej literatury przedmiotu związanej z tematyką pracy magisterskiej; posiada pogłębioną wiedzę na temat metodologii prowadzenia badań empirycznych i na jej podstawie dobiera odpowiednie metody i narzędzia badawcze do przeprowadzenia własnych badań; zna metody analizy danych zebranych w trakcie badań empirycznych; Umiejętności Student potrafi sformułować problem badawczy, poprawnie konstruuje argumentację broniącą tez pracy; w sposób rzetelny przeprowadza badania empiryczne, a następnie przy zastosowaniu poprawnie dobranych narzędzi analizuje zebrane dane; potrafi łączyć myślenie analityczne i syntezę formułując wnioski z przeprowadzonych badań; poprawnie odnajduje, porządkuje i dobiera odpowiednie pozycje literaturowe względem tematyki pracy magisterskiej; analizuje i poddaje krytyce pozyskanie źródła informacji; poprawnie pisze tekst o charakterze naukowym, samodzielnie opracowuje logicznie uporządkowany tekst pracy magisterskiej zgodnie z zasadami obowiązującymi w Katedrze Zarządzania w Turystyce UJ. Kompetencje społeczne Student sprawnie wyraża i argumentuje własne opinie i wnioski; nawiązuje kontakt z praktyką gospodarczą w zakresie problematyki pracy magisterskiej; wykorzystując podejście naukowe oraz wiedzę i umiejętności zawodowe, podejmuje próby skutecznego rozwiązania problemów profesjonalnych napotykanych w obszarze wyznaczonym wyborem tematu pracy magisterskiej. |
|
Wymagania wstępne: | zaliczenie seminarium magisterskiego na I roku studiów |
|
Forma i warunki zaliczenia: | Zaliczenie. Warunki uzyskania zaliczenia: • Prezentacja przedmiotu poszukiwań naukowych studenta, prezentacja tematu pracy, zarysu struktury, wybranej metodologii; przygotowanie 1 rozdziału pracy magisterskiej (2 semestr) • Zaakceptowana i skorygowana (w oparciu o wskazówki opiekuna) część teoretyczna pracy (3 semestr) • Zaakceptowana, przyjęta przez opiekuna ostateczna, kompletna wersja pracy magisterskiej sporządzona zgodnie z instrukcją obowiązującą w KZT UJ (4 semestr) Zaliczenie modułu może uzyskać student, który spełni wszystkie wskazane wymagania. |
|
Metody sprawdzania i kryteria oceny efektów kształcenia uzyskanych przez studentów: | Sprawdzanie osiągania przez studentów założonych efektów kształcenia realizowane jest przy pomocy metod kształtujących i podsumowującej: Metody kształtujące: • prezentacje przedmiotu poszukiwań naukowych a następnie wybranego tematu pracy, zarysu struktury i metodologii • konsultacje pracy magisterskiej na kolejnych etapach jej powstawania • dyskusje w trakcie zajęć seminaryjnych Ocena podsumowująca: Ostateczna postać pracy magisterskiej. Praca sprawdzana jest przy wykorzystaniu sformalizowanego kwestionariusza recenzji pracy magisterskiej obowiązującego w KZT UJ |
|
Metody dydaktyczne: | • Metody problemowe: o metody aktywizujące: seminarium, dyskusja dydaktyczna. • Metody praktyczne: o pokaz, |
|
Bilans punktów ECTS: | Uczestnictwo seminarium: 30 + 30 + 30 = 90 Przygotowanie kompletnego tekstu pracy magisterskiej wraz z wszystkimi elementami wymaganymi przez instrukcję obowiązującą w Katedrze Zarządzania w Turystyce UJ: 350 godzin Ostateczna edycja pracy, skład i przygotowanie wersji elektronicznej oraz drukowanej: 40 godzin Przygotowanie prezentacji zasadniczych treści zawartych w pracy magisterskiej: 20 godzin Łączny nakład pracy studenta wynosi 500 godzin, co odpowiada 20 punktom ECTS. |
|
Skrócony opis: |
• Zainteresowania naukowe – problem określenia granic obszaru badawczego • Proces badawczy • Definiowanie tematyki pracy w odniesieniu do teorii i praktyki • Badania empiryczne w pracy magisterskiej • Literatura przedmiotu i zasoby elektroniczne jako źródła informacji wykorzystywanych w pracy magisterskiej • Formalne wymagania dotyczące pracy magisterskiej i techniczne aspekty jej tworzenia • Zasady prezentacji wyników badań | |
Pełny opis: |
• Zainteresowania naukowe – problem określenia granic obszaru badawczego • Proces badawczy • Definiowanie tematyki pracy w odniesieniu do teorii i praktyki • Badania empiryczne w pracy magisterskiej • Literatura przedmiotu i zasoby elektroniczne jako źródła informacji wykorzystywanych w pracy magisterskiej • Formalne wymagania dotyczące pracy magisterskiej i techniczne aspekty jej tworzenia • Zasady prezentacji wyników badań | |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Instrukcja pisania prac magisterskich w Katedrze Zarządzania w Turystyce UJ 2. Zgromadzona przez studenta – dotycząca zakresu tematycznego pisanej pracy | |
Uwagi: |
brak |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.