Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Six Sigma w produkcji

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: P/LMLO/SSp/WZ.IEZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Six Sigma w produkcji
Jednostka: Instytut Ekonomii, Finansów i Zarządzania
Grupy: Przedmioty obowiązkowe dla studiów podyplomowych Lean Management, Lean Office
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2023-10-01 - 2024-06-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Warsztat, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Fular
Prowadzący grup: Magdalena Fular
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Tryb prowadzenia zajęć:

stacjonarne

Cele kształcenia:

Zapoznanie słuchaczy z metodologią Six Sigma w odniesieniu do obszaru produkcji. Przedstawienie podstawowych narzędzi analizy statystycznej procesów produkcyjnych.



Efekty kształcenia:

Wiedza

− Słuchacz zna podstawowe aspekty metodologii Six Sigma

− Słuchacz rozumie znaczenie podstawowych narzędzi statystycznych

Umiejętności

− Słuchacz potrafi wybrać i zastosować właściwe narzędzie do obserwacji procesu

− Słuchacz potrafi odpowiednio zaprezentować wyniki prac związanych z oceną procesu



Wymagania wstępne:

Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i zarządzania, wiedza z zakresu zarządzania jakością

Forma i warunki zaliczenia:

Zaliczenie przedmiotu wymaga spełnienia następujących warunków:

1. Obecności na zajęciach.

2. Aktywnego udziału w dyskusjach w trakcie zajęć.


Metody sprawdzania i kryteria oceny efektów kształcenia uzyskanych przez studentów:

Studenci są oceniani w sposób ciągły na podstawie uczestnictwa i aktywności na zajęciach oraz na podstawie zadań wykonanych w trakcie zajęć.

Metody dydaktyczne - słownik:

Metody podające - prezentacja multimedialna
Metody podające - wykład informacyjny
Metody problemowe - metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna
Metody problemowe - metody aktywizujące - gry dydaktyczne (symulacyjne, decyzyjne, psychologiczne)

Metody dydaktyczne:

Metody podające - prezentacja multimedialna

Metody podające - wykład informacyjny

Metody problemowe - metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna

Metody problemowe - metody aktywizujące – gry dydaktyczne

Bilans punktów ECTS:

1

Skrócony opis:

Historia Six Sigma

Model DMAIC

Studium przypadku z elementami analizy statystycznej

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.
ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków https://www.uj.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 usosweb12a