Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - Punkt LogowaniaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

SKN Bromatologiczne przy Zakładzie Bromatologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: SKN-UJ.WFa.KB Kod Erasmus / ISCED: 12.5 / (0916) Farmacja
Nazwa przedmiotu: SKN Bromatologiczne przy Zakładzie Bromatologii
Jednostka: Studenckie Koła Naukowe
Grupy: STN - Studenckie Towarzystwo Naukowe UJ CM
Strona przedmiotu: http://www.stn.cm-uj.krakow.pl
Punkty ECTS i inne: (brak)
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2019/2020" (w trakcie)

Okres: 2019-10-01 - 2020-06-14
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Samokształcenie 35 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Chłopicka, Jadwiga Kryczyk-Kozioł
Prowadzący grup: Joanna Chłopicka, Jadwiga Kryczyk-Kozioł
Strona przedmiotu: http://farmacja.uj.edu.pl/~bromatologia/kolo.html
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Cele kształcenia:

Celem kształcenia jest poszerzenie wiedzy w zakresie bromatologii oraz szeroko rozumianego zdrowego stylu życia.


Ponadto celem zajęć, w ramach pracy koła, jest nabycie przez studenta umiejętności krytycznej oceny dostępnych z różnych źródeł informacji związanych z odżywianiem i suplementami diety.



Efekty kształcenia:

Student:

- potrafi korzystać z naukowych baz danych

- interpretuje wyniki badań oraz wyciąga krytyczne wnioski

- potrafi opracować formularz ankietowy oraz przeprowadzić badania ankietowe

- potrafi przeprowadzić analizę zawartości wybranych składników pokarmowych i/lub ocenę aktywności antyoksydacyjnej wybranych produktów spożywczych





Wymagania wstępne:

nie dotyczy

Forma i warunki zaliczenia:

- prezentacja wybranego artykułu naukowego w ramach spotkania koła


- wykonanie projektu naukowego zgodnego z tematyką koła oraz prezentacja rezultatów w ramach spotkania koła i/lub konferencji naukowej


Metody dydaktyczne:

- dyskusja w ramach spotkań koła oraz indywidualnych konsultacji w zależności od realizowanego tematu badawczego

- praca w grupach nad wybranym projektem naukowym zgodnym z tematyką koła

Pełny opis:

- poznawanie różnych form uzyskiwania informacji naukowej (czasopisma naukowe krajowe i zagraniczne, medyczne bazy danych)

- badania ankietowe na temat oceny stylu życia (sposób żywienia, aktywność fizyczna) oraz oceny wiedzy dotyczącej przyczyn zaburzeń zdrowotnych wśród mieszkańców Krakowa i okolic

- analiza zawartości wybranych składników pokarmowych w produktach spożywczych

- ocena aktywności antyoksydacyjnej wybranych produktów spożywczych

Ponadto, Członkowie Koła mają możliwość czynnego udziału w różnych wydarzeniach mających na celu popularyzację nauki (Festiwalu Nauki.Skołowany Weekend, Święto Rodziny Krakowskiej).

Literatura:

1. Langley-Evans S. "Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka", Warszawa 2009, Wydawnictwo Lekarskie PZWL

2. Peckenpaugh N.J. "Podstawy żywienia i dietoterapia", Wrocław 2011, Elsevier Urban & Partner

3. Gertig H., Przysławski J. :Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu", Warszawa2006, Wydawnictwo Lekarskie PZWL

4. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K. "Tabele składu i wartości odżywczej", Warszawa 2017

Uwagi:

Jednostka: Zakład Bromatologii

Opiekun: dr Joanna Chłopicka, mgr Jadwiga Kryczyk- Kozioł

Przewodniczący SKN: Aneta Kaczor

e-mail Przewdoniczącego SKN: aneta.kaczor99@gmail.com

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.