Mikrobiologia stosowana
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WBNZ-977 | Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0511) Biologia
![]() |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia stosowana | ||
Jednostka: | Instytut Zoologii i Badań Biomedycznych | ||
Grupy: |
Kursy zalecane w ścieżce kształcenia: biologia molekularna, II st. od r. ak. 2019/20 Przedmioty dla programu WBL-0011-2SO (Biologia 2 stopień; 1 rok + 2 rok) |
||
Punkty ECTS i inne: |
3.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (w trakcie)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-06-15 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin ![]() Konwersatorium, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Duda | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Duda, Agnieszka Machul-Żwirbla, Magdalena Strus | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Przedmiot - Zaliczenie na ocenę | |
Ocena wliczana do średniej: | tak |
|
Cele kształcenia: | Zapoznanie studenta z podstawowymi technikami stosowanymi w mikrobiologii przemysłowej, w tym spożywczej i farmakologicznej. Dodatkowo, celem modułu jest zaznajomienie uczestnika kursu z podstawowymi problemami badawczymi dotyczącymi mikrobiologii stosowanej. |
|
Efekty kształcenia: | W zakresie wiedzy student: • zna zasady pracy w laboratorium, w tym zasady BHP i ergonomii pracy; • zna teoretyczne i praktyczne zastosowania mikroorganizmów w przemyśle; • zna zakres kontroli mikrobiologicznej surowców oraz produktów przemysłu spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego w oparciu o odpowiednie normy oraz rozporządzenia • zna podstawowe techniki i narzędzia badawcze stosowane podczas identyfikacji i przemysłowego wykorzystania mikroorganizmów niechorobotwórczych (np. szczepy probiotyczne i ich metabolity) w produkcji żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz suplementów diety; • zna zagrożenia sanitarne oraz rozumie zasady dobrej praktyki wytwórczej (GMP/HACCP). W zakresie umiejętności student: -wykorzystuje podstawową aparaturę badawczą do przeprowadzenia analiz mikrobiologicznych żywności, leków oraz suplementów diety; -umie określić i wykorzystać właściwości biochemiczne wykrywanych mikroorganizmów w procesach produkcji, przetwarzania i konserwowania żywności i leków; -wykorzystuje metody kontroli mikrobiologicznej surowców oraz produktów przemysłu spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego zawartego w normach. W zakresie kompetencji społecznych: • student jest samokrytyczny i wyciąga wnioski na podstawie analizy swoich umiejętności i działań. |
|
Forma i warunki zaliczenia: | W trakcie ćwiczeń na bieżąco będą sprawdzane umiejętności praktyczne i znajomość poznawanych technik badawczych; zaliczenie każdego ćwiczenia odbędzie się na podstawie przedstawionego pisemnego raportu. Warunkiem dopuszczającym do zaliczenia pisemnego odbywającego się na końcu cyklu jest obecność na wszystkich ćwiczeniach. W celu zaliczenia przedmiotu student w trakcie kolokwium zaliczeniowego (test wielokrotnego wyboru) powinien uzyskać, co najmniej 50% z maksymalnej liczby punktów wynikających z testu. |
|
Metody sprawdzania i kryteria oceny efektów kształcenia uzyskanych przez studentów: | Efekty kształcenia w zakresie umiejętności będą weryfikowane w formie zaliczenia praktycznego po każdym temacie ćwiczeń (pisemny raport) i zostaną uznane za osiągnięte jeśli student wykona prawidłowo wszystkie analizy. Na zakończenie cyklu zajęć, celem weryfikacji osiągnięcia przez studenta efektów kształcenia w zakresie wiedzy, przeprowadzony zostanie test wielokrotnego wyboru. Student powinien: znać wybrane probiotyki nowej generacji, umieć scharakteryzować główne zagrożenia mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym oraz znać sposoby ich wykrywania, znać główne zasady i punkty kontrolne w pracy zgodnej z GMP/HACCP, znać metody pozyskiwania i doskonalenia cech drobnoustrojów dla przemysłu. |
|
Metody dydaktyczne: | Konwersatoria prowadzone w oparciu o materiały dostarczone przez prowadzącego – dyskusja naukowa; Ćwiczenia laboratoryjne z zastosowaniem nowoczesnego sprzętu badawczego w laboratoriach firmy Pro-lab; skrypty do ćwiczeń lub zagadnień przygotowane przez prowadzącego; metody aktywizujące: omawianie zagadnień problemowych. |
|
Bilans punktów ECTS: | Udział w konwersatoriach: 15 h Udział w ćwiczeniach: 15 h Przygotowanie do konwersatoriów, w tym czytanie literatury: 15 h Przygotowanie do ćwiczeń, w tym opracowanie raportów: 15 h Przygotowanie do zaliczenia: 15 h Suma: 75 h |
|
Grupa treści kształcenia: | Grupa treści kształcenia do wyboru |
|
Pełny opis: |
Tematyka konwersatoriów dotyczy aktualnych zagadnień mikrobiologii stosowanej w tym: • Nowe zagrożenia mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym • Probiotyki nowej generacji oraz ich współczesne wykorzystanie w przemyśle farmaceutycznym • Normy mikrobiologiczne dotyczące przemysłu spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego • Główne zasady i punkty kontrolne w pracy zgodnej z GMP/HACCP • Drobnoustroje w produkcji żywności, farmaceutyków oraz kosmetyków – najnowsze doniesienia • Zakażenia mikrobiologiczne w przemyśle oraz sposoby ich wykrywania • Pozyskiwanie drobnoustrojów do przemysłu oraz metody doskonalenia ich cech • Optymalizacja i kontrola hodowli mikroorganizmów dla przemysłu Tematyka ćwiczeń obejmuje praktyczną naukę technik i metod stosowanych w mikrobiologii przemysłowej. Studenci m.in.: • wykonają analizę czystości mikrobiologicznej substratów oraz produktów przemysłu spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego. • oznaczą żywotność mikroorganizmów w produktach. • zastosują molekularne metody celem identyfikacji drobnoustrojów. • nauczą się wybranych metod hodowli drobnoustrojów dla przemysłu celem doskonalenia wydajności oraz cech produkcyjnych mikroorganizmów. • wykonają analizy biomateriałów o właściwościach przeciwbakteryjnych oraz przeciwgrzybiczych. | |
Literatura: |
Literatura uzupełniająca: Libudzisz Z, Kowal K. Mikrobiologia techniczna, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź. (Tom I i II), 2000. Materiały dydaktyczne oraz wybrane pozycje literaturowe (również w j. angielskim) będą udostępniane na bieżąco przez prowadzących m. in. na platformie Pegaz. | |
Uwagi: |
Fakultatywny, zalecany dla ścieżki biologia molekularna; I rok, studia drugiego stopnia |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.