Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WBNZ-981-IK | Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0511) Biologia
![]() |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia | ||
Jednostka: | Instytut Nauk o Środowisku | ||
Grupy: |
Biologia: przedmioty dla programu WBNZ-n011-0-ZD-6 Przedmioty obowiązkowe dla III roku biologii (studia I stopnia) |
||
Punkty ECTS i inne: |
5.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 45 godzin, 12 miejsc ![]() Konwersatorium, 15 godzin, 12 miejsc ![]() Wykład, 15 godzin, 12 miejsc ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Turnau | |
Prowadzący grup: | Przemysław Ryszka, Katarzyna Turnau, Dominika Włoch-Salamon | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Przedmiot - Egzamin | |
Ocena wliczana do średniej: | tak |
|
Cele kształcenia: | Uzyskanie podstawowych wiadomości i umiejętności z zakresu mikrobiologii ogólnej i środowiskowej. |
|
Efekty kształcenia: | Wiedza: Student zna podstawowe techniki badawcze mikrobiologii i charakterystykę poszczególnych grup mikroorganizmów. Zna podstawy mikrobiologii i wirusologii medycznej, prawa Kocha oraz podstawowe fakty z historii mikrobiologii. Zna podstawowe terminy mikrobiologiczne w języku polskim i angielskim. Rozumie rolę mikroorganizmów w ewolucji Ziemi i organizmów żywych. Umiejętności: Stosuje w laboratorium zasady bezpiecznej pracy z mikroorganizmami. Potrafi rozróżniać grupy mikroorganizmów, izolować je i utrzymywać ich kultury. Potrafi przeprowadzać prosty eksperyment potwierdzający znaczenie mikroorganizmów w zróżnicowanych warunkach siedliskowych. Potrafi wykonać proste barwienia mikrobiologiczne i prezentować obserwowany materiał. Potrafi przedstawić argumenty na zastąpienie nawozów i antybiotyków przez umiejętne wykorzystanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznego. Kompetencje społeczne: Rozumie konieczność stałego uzupełniania wiedzy i reprezentuje naukową postawę w kwestii terapii antybiotykowych, innowacyjnych preparatów mikrobiologicznych i szczepień. Potrafi współdziałać w zespole i w sposób komunikatywny prezentować wyniki prac badawczych i swoje stanowisko dotyczące poruszanych zagadnień. |
|
Wymagania wstępne: | brak |
|
Forma i warunki zaliczenia: | Forma zaliczenia: egzamin ustny. Warunkiem zdania egzaminu jest otrzymanie co najmniej 60% pkt możliwych do uzyskania. Do egzaminu będzie dopuszczony student który brał udział we wszystkich ćwiczeniach i konwersatoriach a także uzyskał zaliczanie kolokwiów i prezentacji na konwersatorium. Warunkiem zaliczenia kolokwium jest otrzymanie co najmniej 60% pkt możliwych do uzyskania. Warunkiem zaliczenia konwersatoriów jest przygotowanie poprawnej merytorycznie i formalnie prezentacji na zadany temat. |
|
Metody sprawdzania i kryteria oceny efektów kształcenia uzyskanych przez studentów: | Wiedza. Egzamin ustny. Egzamin będzie uznawany za zdany po otrzymaniu co najmniej 60% pkt możliwych do uzyskania z odpowiedzi na 3 zadane pytania. Kolokwia oraz wykonanie prezentacji i jej przedstawienie na forum grupy konwersatoryjnej. Oceniane będą merytoryczna wartość prezentacji i jej formalna poprawność, a także aktywność w dyskusji. Kolokwium będzie zdane gdy otrzyma się co najmniej 60% pkt możliwych do uzyskania. Umiejętności: wykonywanie ćwiczeń, barwień i eksperymentów zgodne z instrukcjami i zasadami pracy w laboratorium. |
|
Metody dydaktyczne: | • metody podające (wykład), • metody aktywizujące (konwersatoria), • metody eksponujące (film, animacje, pokaz), • metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia laboratoryjne). |
|
Bilans punktów ECTS: | Udział w zajęciach: wykład – 15 h ćwiczenia –45 h konwersatorium – 15 h Praca własna studenta: czytanie zaleconych rozdziałów z podręczników i prac badawczych, instrukcji do ćwiczeń -15h poszukiwanie i czytanie literatury do konwersatorium - 15h przygotowywanie prezentacji -5h przygotowanie do egzaminu – 25 h w sumie: 135 h |
|
Grupa treści kształcenia: | Grupa treści kierunkowych |
|
Pełny opis: |
Wykład: Budowa i funkcje struktur komórki prokariotycznej. Molekularne kryteria klasyfikacji mikroorganizmów, systematyka bakterii. Charakterystyka wybranych grup mikroorganizmów. Wymagania odżywcze i typy procesów metabolicznych. Wzrost i rozmnażanie mikroorganizmów. Struktura genomu bakterii, plazmidy i ekspresja informacji genetycznej. Budowa i namnażanie wirusów, bakteriofagi. Genetyczne podłoże zmienności mikroorganizmów – mutacje, rekombinacje i przenoszenie materiału genetycznego u bakterii. Zastosowanie drobnoustrojów w biotechnologii, oczyszczanie środowiska, elementy inżynierii genetycznej. Molekularne mechanizmy działania antybiotyków i modele oporności bakterii na antybiotyki. Wpływ czynników środowiska na drobnoustroje. Naturalne środowiska bytowania bakterii. Rola bakterii w kształtowaniu biosfery. Wzajemne oddziaływanie między drobnoustrojami a innymi organizmami. Patogenność drobnoustrojów. Elementy immunologii infekcyjnej. Konwersatoria: wybrane zagadnienia mikrobiologii Ćwiczenia: izolacja i hodowla mikroorganizmów, genetyka mikroorganizmów. Sposoby barwienia bakterii. Kolumna Winogradskiego. Hodowle grzybów. Mikrobiologia żywności, symbiozy zwierząt i/lub roślin z mikroorganizmami. Opis kultur mikroorganizmów. Badanie wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki, Testy mikrobiologiczne na obecność grup bakterii. Badanie właściwości metabolicznych bakterii. Bioogniwa. | |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Przondo-Mordaska i in. 2011. Mikrobiologia. Graeme-Cook i in. 2017. Krótkie wykłady Mikrobiologia. | |
Uwagi: |
III rok studiów pierwszego stopnia; obowiązkowy dla ścieżki indywidualnego kształcenia |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.