Mikrobiologia i mikrobiologia jamy ustnej z mykologią
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WL-S3.Mikr.Mikr.Myk. | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia i mikrobiologia jamy ustnej z mykologią | ||
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii | ||
Grupy: |
Przedmioty III rok, kierunek lekarsko-dentystyczny, studia stacjonarne |
||
Punkty ECTS i inne: |
3.00 ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (w trakcie)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia przedkliniczne, 36 godzin ![]() Seminarium, 9 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Bulanda | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Biernat-Sudolska, Monika Brzychczy-Włoch, Małgorzata Bulanda, Agnieszka Chmielarczyk, Artur Drzewiecki, Piotr Kochan, Paweł Krzyściak, Agata Pietrzyk, Anna Różańska, Dominika Salamon, Katarzyna Sitarz, Magdalena Skóra, Sława Szostek, Łukasz Ścibik, Anna Tomusiak-Plebanek, Barbara Zawilińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Przedmiot - Egzamin | |
Efekty kształcenia: | W zakresie wiedzy: -Potrafi opisać budowę komórki bakteryjnej, określić różnice budowy ściany komórkowej bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich -Zna podstawowe etapy badania mikrobiologicznego takie jak pobieranie materiału do badania, metody przygotowania i barwienia preparatów oraz techniki mikroskopowania, potrafi wymienić podstawowe podłoża stosowane do hodowli bakterii oraz rozumie znaczenie testów identyfikacyjnych w diagnostyce bakteriologicznej. -Zna podstawowe metody badania lekowrażliwości bakterii (E-test, metoda rozcieńczeniowa MIC, MBC, metoda krążkowa) oraz stosuje zasady racjonalnej chemioterapii zakażeń bakteryjnych. -Zna ważne, z punktu widzenia stomatologa, bakterie Gram + należące do rodzajów: Streptococcus, Staphylococcus, Actinomyces, Propionibacterium, Micrococcus, Peptostreptococcus, Lactobacillus, Nocardia, Bifidobacterium -Zna ważne, z punktu widzenia stomatologa, bakterie Gram - należące do rodzajów: Haemophilus, Fusobacterium, Neisseria, Porphyromonas, Prevotella -Opisuje florę kieszonki zębowej oraz potrafi wyjaśnić jej udział w chorobach przyzębia. Potrafi omówić etapy tworzenia płytki nazębnej i rozumie jej znaczenie w próchnicy zębów. -Zna mechanizmy obronne śliny i powikłania kserostomii oraz potrafi wyjaśnić mikrobiologiczne aspekty halitozy. -Rozumie znaczenie dezynfekcji i sterylizacji sprzętu oraz narzędzi stomatologicznych i potrafi wymienić podstawowe metody dezynfekcji i sterylizacji.. -Wyjaśnia i opisuje różnice dotyczące budowy i właściwości bakterii oraz wirusów, rozumie wynikające z nich różnice w postępowaniu diagnostycznym. -Zna podstawowe techniki namnażania i identyfikacji wirusów -Potrafi wymienić i scharakteryzować główne wirusy odpowiedzialne za zakażenia dróg oddechowych (wirus grypy, paragrypy, adenowirusy, rinowirusy, koronawirusy). -Potrafi wymienić i scharakteryzować główne wirusy odpowiedzialne za zakażenia przenoszone drogą krwi (HIV, HBV, HCV, HDV wirusy z rodziny Herpesviridae, Parvowirus B19). -Zna wirusowe czynniki zakażenia skóry i błon śluzowych (HHV1, 2, HVZ, HPV, VSV, Coxsackie, wirusy odry, świnki, różyczki) -Zna główne leki przeciwwirusowe i potrafi je zastosować. -Rozumie zagrożenia wynikające z niestosowania się do podstawowych zasad obowiązujących w pracy z materiałem zakaźnym -Potrafi opisać właściwości grzybów chorobotwórczych dla człowieka, orientuje się w ich klasyfikacji. - Zna podstawy diagnostyki mikologicznej (metody mikroskopowe, hodowlane, mykoserologiczne) – rozumie różnice między grzybicą powierzchniową, narządową i uogólnioną oraz potrafi wymienić główne rodzaje grzybów uczestniczących w tych procesach. - Zna podstawowe pojęcia z zakresu epidemiologii chorób pasożytniczych -Potrafi wymienić wybrane choroby powodowane przez pierwotniaki: T. vaginalis, T.tenax, G.lamblia, T.gondii, E.histolytica, oraz zna metody ich diagnozowania -Potrafi wymienić wybrane zarażenia wywoływane przez robaki : tasiemczyce (tenioza, bąblowica), owsicy, glistnicy, włośnicy, toksokarozy, zna ich epidemiologię, chorobotwórczość, metody postępowania diagnostycznego. -Rozumie znaczenie profilaktyki w chorobach zakaźnych i inwazyjnych -Rozumie wpływ schorzeń bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych toczących się w jamie ustnej na ogólny stan zdrowia człowieka. W zakresie umiejętności: potrafi: -Pobrać właściwy materiał do badania mikrobiologicznego, odpowiednio go zabezpieczyć na okres transportu. -Przygotować preparat mikrobiologiczny i przeprowadzić wstępne rozpoznanie patogenu pod mikroskopem. -Zinterpretować wyniki badań mikrobiologicznych w tym wyniki antybiogramu. - Ustalić czynnik etiologiczny na podstawie objawów klinicznych choroby (obraz uszkodzeń tkankowych i narządowych), wywiadu i wyników badań mikrobiologicznych. W zakresie kompetencji społecznych (profesjonalizmu): -Przestrzega w swoich działaniach zasad etycznych. -Potrafi wyszukiwać i krytycznie analizować dane z piśmiennictwa. -Wykazuje umiejętności rozwiązywania problemów. -Potrafi pracować w grupie. -Potrafi dokonać samooceny i rozpoznać granice własnych umiejętności. |
|
Wymagania wstępne: | Wiedza w zakresie anatomii, biologii, fizjologii i biochemii, patofizjologii i immunologii. |
|
Forma i warunki zaliczenia: | Zaliczenie modułu wymaga spełnienia następujących warunków: -obecności na zajęciach (dopuszczalna jest maksymalnie 1 usprawiedliwiona nieobecność) -aktywności na zajęciach tj. przygotowania teoretycznego sprawdzanego przed przystąpieniem do części praktycznej ćwiczeń (odpowiedzi na krótkie pytania zadawane przez prowadzącego zajęcia) oraz wykonaniem określonego zadania narzuconego przez osobę prowadzącą ćwiczenia. -uzyskania pozytywnej oceny z zaliczenia pisemnego dopuszczającego do egzaminu testowego. -zaliczenie egzaminu testowego |
|
Metody sprawdzania i kryteria oceny efektów kształcenia uzyskanych przez studentów: | Sprawdziany kształtujące ; Ustne sprawdzanie wiadomości przed praktyczną częścią ćwiczeń. Sprawdziany końcowe (podsumowujące) W zakresie wiedzy -zaliczenie pisemne obejmujące wirusologię, bakteriologię, mikologię i parazytologię -egzamin testowy W zakresie kompetencji społecznych (profesjonalizmu) -obserwacja zachowania się i aktywności studenta podczas ćwiczeń |
|
Metody dydaktyczne - słownik: | Metody podające - prelekcja |
|
Metody dydaktyczne: | Seminaria (zajęcia w małych grupach) Ćwiczenia laboratoryjne |
|
Bilans punktów ECTS: | Udział w ćwiczeniach (36 godzin): 1.2 pkt ECTS Udział w seminariach (9 godzin): 0.3 pkt ECTS Przygotowanie do ćwiczeń/ seminariów (10 godz.): 0.3 pkt ECTS Przygotowanie do sprawdzianów (15 godz.): 0.5 pkt ECTS Przygotowanie do egzaminu końcowego (20 godz.): 0.6 pkt ECTS Łącznie: 90 godzin – 3 pkt. ECTS |
|
Wymiar, zasady i forma odbywania praktyk: | Nie dotyczy. |
|
Skrócony opis: |
Przedstawienie zagadnień dotyczących drobnoustrojów ze szczególnym uwzględnieniem drobnoustrojów mających znaczenie w zakażeniach w obrębie jamy ustnej jak również stwarzających zagrożenie w praktyce stomatologicznej. Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów związanych z zakażeniami jamy ustnej, możliwości ich leczenia i zapobiegania. | |
Pełny opis: |
1. Ogólne właściwości wirusów. 2. Metody hodowli i identyfikacji wirusów. 3. Wirusowe zakażenia przenoszone drogą oddechową: wirusy grypy, paragrypy, adenowirusy, rinowirusy, koronawirusy. 4. Wirusowe zakażenia przenoszone drogą krwionośną w tym AIDS, wirusowe zapalenie wątroby typu B,C, D, zakażenie wirusem cytomegalii (CMV, HHV 5) Epsteina-Barr ( EBV, HHV 4) oraz ich diagnostyka 5. Wirusowe zakażenia skóry i błon śluzowych wirus opryszczki zwykłej (HHV 1,2), wirus ospy wietrznej I półpaśca (HVZ, HHV3), ludzki herpes wirus 6 (HHV 6) , ludzki herpes wirus 7 (HHV 7), ludzki herpes wirus 8 (HHV 8), wirus brodawczaka (HPV), wirus pęcherzykowatego zapalenia jamy ustnej (VSV), Coxsackie wirusy, wirusy odry, świnki, różyczki. Tematy od 1-5 realizowane jako ćwiczenia praktyczne 6. Leki przeciwwirusowe - seminarium I 7. Budowa, właściwości i klasyfikacja bakterii. Wprowadzenie do diagnostyki chorób zakaźnych. 8. Mikroskopia. Metody przygotowywania preparatów bakteriologicznych i ich barwienia; ocena mikroskopowa bakterii. 9. Metody hodowlane w diagnostyce mikrobiologicznej. Rodzaje podłóż bakteriologicznych, sposoby posiewu na pożywki, ocena morfologii kolonii. 10. Metody identyfikacji bakterii Gram + i Gram -. 11. Chemioterapia zakażeń bakteryjnych. 12. Wybrane rodzaje drobnoustrojów ważne z punktu widzenia stomatologa: Gram +: Streptococcus, Staphylococcus,.Actinomyces, Propionibacterium, Micrococcus, Peptostreptococcus, Lactobacillus, Nocardia, Bifidobacterium; Gram -: Haemophilus, Fusobacterium, Neisseria, Porphyromonas, Prevotella. 13. Flora kieszonki zębowej; choroby przyzębia -rozwój płytki nazębnej, mechanizmy próchnicy zębów. 14. Mechanizmy obronne śliny, powikłania kserostomii; mikrobiologiczny aspekt halitozy. 15. Dezynfekcja sprzętu i sterylizacja narzędzi stomatologicznych. Zapobieganie zakażeniom w gabinetach stomatologicznych. Tematy od 7-15 realizowane jako ćwiczenia praktyczne 16. Zakażenia zębopochodne - seminarium II/III 17. Ogólne właściwości grzybów. Czynniki predysponujące do rozwoju grzybic. 18. Metody mikroskopowe i hodowlane w diagnostyce mikologicznej. 19. Grzybice powierzchniowe i ich diagnostyka. 20. Grzybice narządowe i uogólnione oraz ich diagnostyka. 21. Zarażenia wywoływane przez pierwotniaki (epidemiologia, chorobotwórczość i profilaktyka). 22. Diagnostyka wybranych chorób powodowanych przez pierwotniaki: T.vaginalis, T.tenax, G.lamblia, T.gondii, E.histolytica. 23. Zarażenia wywoływane przez robaki (epidemiologia, chorobotwórczość, profilaktyka). 24. Diagnostyka wybranych robaczyc: tasiemczyc (teniozy, bąblowicy), owsicy, glistnicy, włośnicy, toksokarozy. Tematy od 17-24 realizowane jako ćwiczenia praktyczne | |
Literatura: |
1. L.P. Samaranayake: „Podstawy mikrobiologii dla stomatologów”. 2. M Łuczak: „Wybrane zagadnienia z mikrobiologii jamy ustnej”. 3. P .Marsh, M.Martin: „Mikrobiologia jamy ustnej”. 4. M. Bulanda, M.Brzychczy-Włoch (red.): "Mikrobiologia z parazytologią" - skrypt dla studentów II roku Wydziału Lekarskiego UJ CM. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.