Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Informacja naukowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WL-T3.Inf.Nauk.
Kod Erasmus / ISCED: 15.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0322) Bibliotekoznawstwo, informacja naukowa i archiwistyka Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Informacja naukowa
Jednostka: Wydział Lekarski
Grupy: Przedmioty III rok, kierunek dietetyka, studia stacjonarne licencjackie
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Efekty kształcenia:

Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy na temat źródeł wiedzy naukowej i profesjonalnej przydatnych w dietetyce i naukach pokrewnych oraz wykształcenie umiejętności wyszukiwania, oceny i selekcji informacji. Wiedza i umiejętności wynikowe: 1) Świadomość wagi rzetelnej i aktualnej informacji naukowej dla profesjonalistów z zakresu dietetyki, 2) Wiedza o obiegu informacji naukowej, komunikacji naukowej i zasadach ochrony własności intelektualnej, 3) znajomość podstawowych źródeł informacji naukowej przydatne w dietetyce i naukach pokrewnych, 4) umiejętność oceny jakości źródła informacji, 5) Umiejętność wyszukiwania publikacji w bazach: Polska Bibliografia Lekarska, PubMed, bazach pełnotekstowych czasopism oraz informacji udostępnianej na stronach dziedzinowych witryn internetowych, 6) Umiejętność selekcji i sporządzania zestawień piśmiennictwa, zgodne z regułami zapisu pozycji bibliograficznych.

Wymagania wstępne:

Wymagana jest: umiejętność posługiwania się komputerem oraz podstawowa znajomość języka angielskiego.

Forma i warunki zaliczenia:

Zaliczenie na podstawie obecności i aktywności na zajęciach (ocenianie ciągłe), prezentacji seminaryjnej oraz pisemnej pracy zaliczeniowej wykazującej znajomość źródeł informacji, ocenę ich wiarygodności i umiejętność przeszukiwania elektronicznych zasobów wiedzy.

Grupa treści kształcenia:

Inne

Skrócony opis:

Wykład 6 godziny (w Sali z dostępem do Internetu)

Seminarium 4 godziny (w Sali z dostępem do Internetu)

Ćwiczenia 10 godzin (w laboratorium komputerowym)

Pełny opis:

Wiedza na temat tworzenia i rozpowszechniania informacji naukowej w sektorze ochrony zdrowia

Umiejętności:

- korzystania z tradycyjnych i elektronicznych zasobów informacji naukowej

- formułowania pytań wyszukiwawczych

- budowania strategii wyszukiwania informacji

- przeszukiwania baz bibliograficznych, faktograficznych oraz zasobów internetowych

- krytycznej oceny jakości źródeł informacji

Problemy jakości źródeł informacji naukowej i profesjonalnej.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Informacja naukowa w zdrowiu publicznym. Red. P. Franaszek. Kraków, 2001, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego

2. wyselekcjonowane materiały edukacyjne przekazywane studentom podczas zajęć

Literatura uzupełniająca:

1. W. Hersh. Information retrieval. A Health and biomedical perspective. 3rd ed. Springer 2009

2. MedLibTrain. Zostań lepszym nauczycielem kompetencji informacyjnych. Red. B. Niedźwiedzka i Irene Hunskar, Kraków, 2010, Wydawnictwo EJB

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.
ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków https://www.uj.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 usosweb12c