Informacja naukowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WL-T3.Inf.Nauk. |
Kod Erasmus / ISCED: |
15.4
|
Nazwa przedmiotu: | Informacja naukowa |
Jednostka: | Wydział Lekarski |
Grupy: |
Przedmioty III rok, kierunek dietetyka, studia stacjonarne licencjackie |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Efekty kształcenia: | Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy na temat źródeł wiedzy naukowej i profesjonalnej przydatnych w dietetyce i naukach pokrewnych oraz wykształcenie umiejętności wyszukiwania, oceny i selekcji informacji. Wiedza i umiejętności wynikowe: 1) Świadomość wagi rzetelnej i aktualnej informacji naukowej dla profesjonalistów z zakresu dietetyki, 2) Wiedza o obiegu informacji naukowej, komunikacji naukowej i zasadach ochrony własności intelektualnej, 3) znajomość podstawowych źródeł informacji naukowej przydatne w dietetyce i naukach pokrewnych, 4) umiejętność oceny jakości źródła informacji, 5) Umiejętność wyszukiwania publikacji w bazach: Polska Bibliografia Lekarska, PubMed, bazach pełnotekstowych czasopism oraz informacji udostępnianej na stronach dziedzinowych witryn internetowych, 6) Umiejętność selekcji i sporządzania zestawień piśmiennictwa, zgodne z regułami zapisu pozycji bibliograficznych. |
Wymagania wstępne: | Wymagana jest: umiejętność posługiwania się komputerem oraz podstawowa znajomość języka angielskiego. |
Forma i warunki zaliczenia: | Zaliczenie na podstawie obecności i aktywności na zajęciach (ocenianie ciągłe), prezentacji seminaryjnej oraz pisemnej pracy zaliczeniowej wykazującej znajomość źródeł informacji, ocenę ich wiarygodności i umiejętność przeszukiwania elektronicznych zasobów wiedzy. |
Grupa treści kształcenia: | Inne |
Skrócony opis: |
Wykład 6 godziny (w Sali z dostępem do Internetu) Seminarium 4 godziny (w Sali z dostępem do Internetu) Ćwiczenia 10 godzin (w laboratorium komputerowym) |
Pełny opis: |
Wiedza na temat tworzenia i rozpowszechniania informacji naukowej w sektorze ochrony zdrowia Umiejętności: - korzystania z tradycyjnych i elektronicznych zasobów informacji naukowej - formułowania pytań wyszukiwawczych - budowania strategii wyszukiwania informacji - przeszukiwania baz bibliograficznych, faktograficznych oraz zasobów internetowych - krytycznej oceny jakości źródeł informacji Problemy jakości źródeł informacji naukowej i profesjonalnej. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Informacja naukowa w zdrowiu publicznym. Red. P. Franaszek. Kraków, 2001, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego 2. wyselekcjonowane materiały edukacyjne przekazywane studentom podczas zajęć Literatura uzupełniająca: 1. W. Hersh. Information retrieval. A Health and biomedical perspective. 3rd ed. Springer 2009 2. MedLibTrain. Zostań lepszym nauczycielem kompetencji informacyjnych. Red. B. Niedźwiedzka i Irene Hunskar, Kraków, 2010, Wydawnictwo EJB |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.