Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Concepts of Management

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WZ.IEZ-Z/dbfm/I1/CM
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0413) Zarządzanie i administracja Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Concepts of Management
Jednostka: Instytut Ekonomii, Finansów i Zarządzania
Grupy: Kursy do wyboru programu Study Abroad API
Przedmioty dla programu WZKS-E191-2SO - BFM, stacjonarne drugiego stopnia
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: angielski

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-01-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin, 108 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Jarzębiński
Prowadzący grup: Marek Jarzębiński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Czy przedmiot integrowany z Blackboardem:

tak

Sylabus przedmiotu dla studentów rozpoczynających studia od roku akademickiego 19/20 lub później:

Business and Finance Management, 1st year
Business and Finance Management, studia stacjonarne drugiego stopnia, rok 1

Pełny opis:

LECTURE TOPICS (with the number of hours) – learning content

Part I. Basic Concepts of Management – An Overwiew

Lecture 1 (6h) – Introduction to Management - Concept

Traditional and contemporary meaning of Management

Definitions of Management

Nature or characteristics of Management

Is Management a Science or an Art? What are the functions/process of management?

Basic terms and definitions connected with traditional and contemporary concepts of Management

Lecture 2 (4h) - Introduction to classical management concepts, starting from scientific management through administrative approach to social approach in management

Lecture 3 (2h) - Presentation of situational approach and system approach in management

Part II. Modern Concepts of Management

Lecture 4 (6h) - Presentation of concepts of management based on process and objectives, including: Management by Objectives (MBO), Reengineering - BPR (Business Process Reengineering) , Lean Management , Benchmarking, Outsourcing or Offshoring, with practical examples.

Lecture 5 (2h) Presentation of concepts of management based on time and customer relations with practical examples such as TBM (Time Based Management) and CRM (Customer Relationship Management) for Customer-Oriented Business.

Lecture 6 (2h) Presentation of concepts of management based on quality: TQM (Total Quality Management) and Continuous Improvement (CI).

Lecture 7 (4h) Presentation of concepts of management based on knowledge: knowledge and competences management, intelligent and learning organization. General systems thinking approach in management.

Lecture 8 (2h) Introduction of virtual and network organizations concepts of management.

Lecture 9 (2h) Presentation of concept of social responsibility in organization (CSR).

Literatura:

Main literature:

1. Robert Kreitner, Management, 11th ed., Cengage Learning, 2008.

2. Ricky W. Griffin: Fundamentals of Management, 8th ed., Cengage Learning, Boston, 2016.

3. Tim Hannagan, Roger Bennett: Management: Concepts and Practices, 5th ed., Harlow: Prentice-Hall, 2008.

...................................................

1. Marlon Dumas ed. [and others.]: Fundamentals of Business Process Management, Heidelberg: Springer, 2013.

2. Andrew J. DuBrin: Essential of Management, 9th ed., South-Western College Pub., Ohio 2011.

3. Ramon J. Aldag, Timothy M. Stearns: Management, South-Western College Pub., Ohio 1987.

4. Michael Hammer, James Champy: Re-engineering the Corporation: A Manifesto for Business Revolution. Collins Business Essentials, 2003.

5. Torben Pedersen ed.[and others.]: Orchestration of the Global Network Organization, Bingley, England : Emerald; 2014.

Uwagi:

The lectures will be conducted in a face to face form (room 0.104).

The exams will be conducted in a remote form on both dates via PEGAZ-Exam platform.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.
ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków https://www.uj.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 usosweb12b