Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedsiębiorczość i innowacje

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: dl/przed/WZ.IEZ-ZIM
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Przedsiębiorczość i innowacje
Jednostka: Instytut Ekonomii, Finansów i Zarządzania
Grupy: Przedmioty obowiązkowe dla III roku zarządzanie-podwójny dyplom-I st. stacjonarne sem. zimowy
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-01-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Kossowska-Lai
Prowadzący grup: Magdalena Kossowska-Lai
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Sylabus przedmiotu dla studentów rozpoczynających studia od roku akademickiego 19/20 lub później:

zarządzanie międzynarodowe – podwójny dyplom z zarządzania, rok 3
zarządzanie – firmą, personelem, międzynarodowe, rok 3
zarządzanie – firmą, personelem, międzynarodowe, rok 3

Skrócony opis:

1. Definicje, zakres pojęciowy. Modele przedsiębiorczości. Koncepcje przedsiębiorcze

2. Innowacje, rodzaje innowacji i proces innowacyjny. Modele procesu innowacji

3. Przedsiębiorczość i innowacyjność akademicka. Model Innowacyjnej uczelni

4. Innowacyjność polskiej gospodarki, innowacyjność przedsiębiorstw

5. Formy i rodzaje wspierania przedsiębiorczości i innowacji

6. Przedsiębiorstwo, zakładam innowacyjną firmę, czynniki rynkowego sukcesu

7. Zarządzanie innowacjami w przedsiębiorstwie

8. Sektory technologicznie zaawansowane firmy technologiczne

9. Istota, etapy i podmioty działalności badawczo-rozwojowej. Potencjał sektora B+R

10. Sieciowa struktura gospodarki. Klastry jako środowiska innowacyjne

11. Nowa innowacyjna gospodarka. Gospodarka oparta na wiedzy (GOW)

12. Innowacyjne inwestycje zagraniczne a rozwój przedsiębiorczości w regionie. Efekt mnożnikowy

Pełny opis:

1. Definicje, zakres pojęciowy. Modele przedsiębiorczości. Koncepcje przedsiębiorcze

2. Innowacje, rodzaje innowacji i proces innowacyjny. Modele procesu innowacji

3. Przedsiębiorczość i innowacyjność akademicka. Model Innowacyjnej uczelni

4. Innowacyjność polskiej gospodarki, innowacyjność przedsiębiorstw

5. Formy i rodzaje wspierania przedsiębiorczości i innowacji

6. Przedsiębiorstwo, zakładam innowacyjną firmę, czynniki rynkowego sukcesu

7. Zarządzanie innowacjami w przedsiębiorstwie

8. Sektory technologicznie zaawansowane firmy technologiczne

9. Istota, etapy i podmioty działalności badawczo-rozwojowej. Potencjał sektora B+R

10. Sieciowa struktura gospodarki. Klastry jako środowiska innowacyjne

11. Nowa innowacyjna gospodarka. Gospodarka oparta na wiedzy (GOW)

12. Innowacyjne inwestycje zagraniczne a rozwój przedsiębiorczości w regionie. Efekt mnożnikowy

Literatura:

1. OECD, Komisja Europejska/Eurostat, Podręcznik Oslo. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji, Wydanie trzecie, Warszawa 2008.

2. Fagerberg J., Mowery D.C., Nelson R.R. (red.), Oxford Handbook of Innovation, Oxford University Press, Oxford, New York 2005.

3. Chesbrough H., Open Innovation: The New Imperative for Creating and Profiting from Technology, Harvard Business School Press, 2003.

4. Janasz W., Kozioł-Nadolna K., Innowacje w organizacji, PWE, Warszawa 2011.

5. Baruk J., Zarządzanie wiedzą i innowacjami, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń 2006.

6. Makieła Z., Przedsiębiorczość i innowacyjność terytorialna, Region w warunkach konkurencji, Wydawnictwo C.H.Beck, Warszaw 2013.

7. Wiśniewska J., Janasz K., [red.] Innowacje i procesy transferu technologii w strategicznym zarządzaniu organizacjami, Difin, Warszawa 2015.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.
ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków https://www.uj.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0 usosweb12c