Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedsiębiorczość i innowacje

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: lz/pii/WZ.IEZ-Z
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Przedsiębiorczość i innowacje
Jednostka: Instytut Ekonomii, Finansów i Zarządzania
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-01-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Kossowska-Lai
Prowadzący grup: Magdalena Kossowska-Lai
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Sylabus przedmiotu dla studentów rozpoczynających studia od roku akademickiego 19/20 lub później:

zarządzanie – firmą, personelem, międzynarodowe, rok 3
Zarządzanie – firmą, personelem, międzynarodowe, studia niestacjonarne pierwszego stopnia, rok 3
zarządzanie – firmą, personelem, międzynarodowe, rok 3
Zarządzanie – firmą, personelem, międzynarodowe, studia niestacjonarne pierwszego stopnia, rok 3
zarządzanie – firmą, personelem, międzynarodowe, rok 3
Zarządzanie – firmą, personelem, międzynarodowe, studia niestacjonarne pierwszego stopnia, rok 3

Skrócony opis:

1. Koncepcje przedsiębiorczości i innowacji. Rodzaje innowacji i proces innowacyjny

2. Innowacyjność polskich przedsiębiorstw

3. Modele procesu innowacji (liniowy i interakcyjny; zamknięty i otwarty; modele STI, DUI, CCI)

4. Sektory technologicznie zaawansowane i firmy technologiczne

5. Istota, etapy i podmioty działalności badawczo-rozwojowej

6. Osiąganie technologicznej dominacji, ustanawianie standardów technologicznych. Efekty zewnętrzne sieci

7. Czynniki rynkowego sukcesu technologii

8. Wpływ modularyzacji technologii na innowacyjność i organizację branży

9. Strategia zamknięcia (lock-in) i strategia kooperencji

10. Klastry jako środowiska innowacyjne. Sieci innowacyjne w klastrach

Pełny opis:

1. Koncepcje przedsiębiorczości i innowacji. Rodzaje innowacji i proces innowacyjny

2. Innowacyjność polskich przedsiębiorstw

3. Modele procesu innowacji (liniowy i interakcyjny; zamknięty i otwarty; modele STI, DUI, CCI)

4. Sektory technologicznie zaawansowane i firmy technologiczne

5. Istota, etapy i podmioty działalności badawczo-rozwojowej

6. Osiąganie technologicznej dominacji, ustanawianie standardów technologicznych. Efekty zewnętrzne sieci

7. Czynniki rynkowego sukcesu technologii

8. Wpływ modularyzacji technologii na innowacyjność i organizację branży

9. Strategia zamknięcia (lock-in) i strategia kooperencji

10. Klastry jako środowiska innowacyjne. Sieci innowacyjne w klastrach

Literatura:

Wykłady i materiały opracowane w oparciu o literaturę przedmiotu, dostępne na platformie Pegaz.

OECD, Komisja Europejska/Eurostat, Podręcznik Oslo. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji, Wydanie trzecie, Warszawa 2008.

Fagerberg J., Mowery D.C., Nelson R.R. (red.), Oxford Handbook of Innovation, Oxford University Press, Oxford, New York 2005.

Chesbrough H., Open Innovation: The New Imperative for Creating and Profiting from Technology, Harvard Business School Press, 2003.

Janasz W., Kozioł-Nadolna K., Innowacje w organizacji, PWE, Warszawa 2011.

Baruk J., Zarządzanie wiedzą i innowacjami, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń 2006.

Cygler J., Kooperencja przedsiębiorstw. Czynniki sektorowe i korporacyjne, SGH, Warszawa 2009.

Lafely A.G., Charan R., Zmiana reguł gry w biznesie, Jak zwiększyć przychody i zyski przez innowacje, MT Biznes, Warszawa 2010.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.
ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków https://www.uj.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 usosweb12c