Efekty kształcenia po stronie wiedzy:
W1. Student wyjaśnia znaczenie głównych składników odżywczych (białka, tłuszcze, węglowodany) z uwzględnieniem biochemicznych przemian zachodzących w organizmie. D.W32. D.W39
W2. Student podaje nazwy innych składników bioaktywnych obecnych w żywności i wymienia ich funkcje. D.W46
W3. Student wymienia rolę i znaczenie wszystkich witamin i wybranych składników mineralnych oraz wody w funkcjonowaniu organizmu człowieka. D.W32. D.W39
W4. Student wymienia korzyści i zagrożenia wynikające z stosowania dodatków do żywności, które mogą być stosowane w Polsce. D.W33 D.W34 D.W40
W5. Student podaje wybrane normy żywieniowe obowiązujące w Polsce. D.W32. D.W39
W6. Student klasyfikuje podstawowe objawy niedożywienia oraz przedstawia listę chorób o podłożu metabolicznym – żywieniowo-zależnym. D.W32
W7. Student przedstawia zalety i wady żywienia dojelitowego oraz pozajelitowego. D.W32
W8. Student posiada zaawansowaną wiedzę o żywności funkcjonalnej i suplementach diety, regulacjach prawnych dotyczących ich wytwarzania i sprzedaży oraz podstawowych procesach zagrażających jakości zdrowotnej żywności. D.W33 D.W35 D.W36 D.W40 D.W43
W9. Student wymienia pokarmy, które są dobrym źródłem składników mineralnych, witamin i innych składników bioaktywnych. D.W32
W10. Student posiada wiedzę na temat składników odżywczych występujących w mleku i ich oddziaływania na organizm człowieka. Student wymienia różnice pomiędzy mlekiem kobiecym a zwierzęcym, prezentuje pod względem składu preparaty mlekozastępcze. D.W32
W11. Student wyjaśnia i przewiduje skutki interakcji leków z pożywieniem. D.W13. D.W22. D.W24 D.W38
W12.Student wymienia metody stosowane do oceny wartości odżywczej wybranych produktów spożywczych D.W34
W13. Student wymienia metody służące do pobierania i przygotowania próbek wybranych produktów spożywczych do analizy D.W37
Efekty kształcenia po stronie umiejętności:
U1. Student interpretuje wyniki ankiety żywieniowej i dokonać oceny stanu odżywienia człowieka. D.U65
U2. Student wyciąga wnioski dotyczące niedoborów żywieniowych na podstawie przedstawionych mu objawów chorobowych i planuje modyfikację żywienia z uwzględnieniem odpowiedniej suplementacji. D.U25 D.U30
U3. Student przygotowuje produkt spożywczy do oznaczeń i wykonać jego analizę posługując się odpowiednim sprzętem laboratoryjnym i aparaturą pomiarową oraz wyciągnąć wniosek dotyczący jakości zdrowotnej wybranego produktu spożywczego D.U27 D.U28 D.U62
U4. Student interpretuje skład danego produktu spożywczego oraz wskazać zagrożenia wynikające z obecności w nim poszczególnych dodatków do żywności. D.U26 D.U27 D.U29
U5. Student przewiduje możliwość pojawiania się interakcji między lekami a składnikami pożywienia i wskazać zagrożenia z tym związane D.U15 D.U16 D.U32 D.U49
U6. Student udziela informacji w zakresie interakcji leków z żywnością i/lub suplementów diety i/lub preparatów żywieniowych D.U63 D.U64
U7. Student eliminuje z diety produkty przeciwskazane w wybranych jednostkach chorobowych D.U30
U8. Student interpretuje skład wód mineralnych i źródlanych D.U31
U9. Student zaleca odpowiednie preparaty mleka zastępczego w zależności od stanu fizjologicznego i patologicznego dziecka D.U30
U 10. Student korzysta z baz naukowych celem poszukiwania informacji w zakresie żywienia i żywności i dokonuje krytycznej ich oceny D.U59 D.U60
Efekty kształcenia po stronie kompetencji społecznych:
K1. Student wykazuje potrzebę ciągłego dokształcania się w zakresie poszukiwania nowych informacji o składnikach aktywnych w żywności i ich roli w funkcjonowaniu zdrowego organizmu. B.K1
K2. Student jest świadom swojej roli w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych w społeczeństwie. A.K2 A.K3
K3. Student jest zdolny zastosować wiedzę bromatologiczną w realizowaniu zadań opieki farmaceutycznej. A.K2 A.K3
K4. Student jest zdolny do współpracy w zespole. B.K3
|