Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Bromatologia WFa.FAR-4ST-O-Bromat
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2019/2020

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin
Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Zachwieja Z. "Leki i pożywienie - interakcje", Wrocław 2016, MedPharm

2. Stockley's Drug Interactions 2013

3. Grober U. „Leki i mikroskładniki odżywcze” Med.Pharm 2011

4. Langley-Evans S. "Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka", Warszawa 2009, Wydawnictwo Lekarskie PZWL

5. Peckenpaugh N.J. "Podstawy żywienia i dietoterapia", Wrocław 2011, Elsevier Urban & Partner

6. Gertig H., Przysławski J. :Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu", Warszawa2006, Wydawnictwo Lekarskie PZWL

7. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K. "Tabele składu i wartości odżywczej", Warszawa 2017

Literatura uzupełniająca:

1. Grober U. „Mikroskładniki odżywcze” MedPharm 2013

2. Akoh C.C., Min D.B. "Food lipids. Chemistry, Nutrition, and Biotechnology", CRC Press, Boca Raton, London, New York 2008

3. Korbut R. [red] „Farmakologia” , PZWL, Warszawa 2013

Efekty uczenia się:

Efekty kształcenia po stronie wiedzy:

W1. Student wyjaśnia znaczenie głównych składników odżywczych (białka, tłuszcze, węglowodany) z uwzględnieniem biochemicznych przemian zachodzących w organizmie. D.W32. D.W39

W2. Student podaje nazwy innych składników bioaktywnych obecnych w żywności i wymienia ich funkcje. D.W46

W3. Student wymienia rolę i znaczenie wszystkich witamin i wybranych składników mineralnych oraz wody w funkcjonowaniu organizmu człowieka. D.W32. D.W39

W4. Student wymienia korzyści i zagrożenia wynikające z stosowania dodatków do żywności, które mogą być stosowane w Polsce. D.W33 D.W34 D.W40

W5. Student podaje wybrane normy żywieniowe obowiązujące w Polsce. D.W32. D.W39

W6. Student klasyfikuje podstawowe objawy niedożywienia oraz przedstawia listę chorób o podłożu metabolicznym – żywieniowo-zależnym. D.W32

W7. Student przedstawia zalety i wady żywienia dojelitowego oraz pozajelitowego. D.W32

W8. Student posiada zaawansowaną wiedzę o żywności funkcjonalnej i suplementach diety, regulacjach prawnych dotyczących ich wytwarzania i sprzedaży oraz podstawowych procesach zagrażających jakości zdrowotnej żywności. D.W33 D.W35 D.W36 D.W40 D.W43

W9. Student wymienia pokarmy, które są dobrym źródłem składników mineralnych, witamin i innych składników bioaktywnych. D.W32

W10. Student posiada wiedzę na temat składników odżywczych występujących w mleku i ich oddziaływania na organizm człowieka. Student wymienia różnice pomiędzy mlekiem kobiecym a zwierzęcym, prezentuje pod względem składu preparaty mlekozastępcze. D.W32

W11. Student wyjaśnia i przewiduje skutki interakcji leków z pożywieniem. D.W13. D.W22. D.W24 D.W38

W12.Student wymienia metody stosowane do oceny wartości odżywczej wybranych produktów spożywczych D.W34

W13. Student wymienia metody służące do pobierania i przygotowania próbek wybranych produktów spożywczych do analizy D.W37

Efekty kształcenia po stronie umiejętności:

U1. Student interpretuje wyniki ankiety żywieniowej i dokonać oceny stanu odżywienia człowieka. D.U65

U2. Student wyciąga wnioski dotyczące niedoborów żywieniowych na podstawie przedstawionych mu objawów chorobowych i planuje modyfikację żywienia z uwzględnieniem odpowiedniej suplementacji. D.U25 D.U30

U3. Student przygotowuje produkt spożywczy do oznaczeń i wykonać jego analizę posługując się odpowiednim sprzętem laboratoryjnym i aparaturą pomiarową oraz wyciągnąć wniosek dotyczący jakości zdrowotnej wybranego produktu spożywczego D.U27 D.U28 D.U62

U4. Student interpretuje skład danego produktu spożywczego oraz wskazać zagrożenia wynikające z obecności w nim poszczególnych dodatków do żywności. D.U26 D.U27 D.U29

U5. Student przewiduje możliwość pojawiania się interakcji między lekami a składnikami pożywienia i wskazać zagrożenia z tym związane D.U15 D.U16 D.U32 D.U49

U6. Student udziela informacji w zakresie interakcji leków z żywnością i/lub suplementów diety i/lub preparatów żywieniowych D.U63 D.U64

U7. Student eliminuje z diety produkty przeciwskazane w wybranych jednostkach chorobowych D.U30

U8. Student interpretuje skład wód mineralnych i źródlanych D.U31

U9. Student zaleca odpowiednie preparaty mleka zastępczego w zależności od stanu fizjologicznego i patologicznego dziecka D.U30

U 10. Student korzysta z baz naukowych celem poszukiwania informacji w zakresie żywienia i żywności i dokonuje krytycznej ich oceny D.U59 D.U60

Efekty kształcenia po stronie kompetencji społecznych:

K1. Student wykazuje potrzebę ciągłego dokształcania się w zakresie poszukiwania nowych informacji o składnikach aktywnych w żywności i ich roli w funkcjonowaniu zdrowego organizmu. B.K1

K2. Student jest świadom swojej roli w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych w społeczeństwie. A.K2 A.K3

K3. Student jest zdolny zastosować wiedzę bromatologiczną w realizowaniu zadań opieki farmaceutycznej. A.K2 A.K3

K4. Student jest zdolny do współpracy w zespole. B.K3

Metody i kryteria oceniania:

Pytania testowe na egzaminie.

Zakres tematów:

1-2. Bromatologia – zagadnienia wstępne

3. Białka

4. Tłuszcze

5. Węglowodany

6. Wybrane składniki mineralne

7. Niedożywienie, żywienie dojelitowe i pozajelitowe

Metody dydaktyczne:

Wykłady

Prelekcja

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Paweł Zagrodzki 57/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.
ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków https://www.uj.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 usosweb12a