Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Analiza środków spożywczych [WFa.ANA-2ST-O-AnaSro] Semestr letni 2019/2020
Wykład, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Analiza środków spożywczych [WFa.ANA-2ST-O-AnaSro]
Zajęcia: Semestr letni 2019/2020 [19/20L] (zakończony)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień). (brak danych)
Liczba osób w grupie: 45
Limit miejsc: (brak danych)
Prowadzący: Paweł Zagrodzki
Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Walenty Szczepaniak, Metody instrumentalne w analizie chemicznej, PZWL, 2017

2. Krystyna Kowal, Zdzisława Libudzisz, Zofia Żakowska, Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, 2017

3. Dagmara Orzeł, Jadwiga Biernat, Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności, PharmMed 2012

4. Jan Gawęcki, Zbigniew Krejpcio, Bezpieczeństwo żywności i żywienia, UP Poznań, 2014

5. Jerzy K. Piotrowski. Podstawy toksykologii, PWN 2008.

Literatura uzupełniająca:

1. Andrzej Cygański, Metody spektroskopowe w chemii analitycznej, PWN, 2017

2. Ryszard Kocjan, Chemia analityczna Tom 1-2, PZWL, 2015

3. Rui M. S. Cruz, Igor Khmelinskii, Margarida Vieira, Methods in Food Analysis, 2014

Zakres tematów:

Wykłady (1 x 3 godz.):

1. Wprowadzenie do tematyki żywności i żywienia. Akty prawne dot. żywności. Skażenie żywności. System RASFF. Zafałszowania żywności. System HACCP. Problematyka immunoanaliz. Metody chromatograficzne i elektroforetyczne.

2. Biosensory. Metody mikrobiologiczne analizy żywności. Badania reologiczne. Metody organoleptyczne i sensoryczne. Przykłady zastosowań metod analizy żywności. Statystyczna kontrola jakości żywności. Nowoczesne metody statystycznego opracowania wyników analiz żywności.

Metody dydaktyczne:

Wykłady

Metody i kryteria oceniania:

Test wielokrotnego wyboru, zadania typu prawda – fałsz, „dziurawiec”, pytania otwarte.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.
ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków https://www.uj.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 usosweb12c