Analiza środków spożywczych [WFa.ANA-2ST-O-AnaSro]
Semestr letni 2019/2020
Wykład,
grupa nr 1
Przedmiot: | Analiza środków spożywczych [WFa.ANA-2ST-O-AnaSro] |
Zajęcia: |
Semestr letni 2019/2020 [19/20L]
(zakończony)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
Termin i miejsce:
|
(brak danych) |
Liczba osób w grupie: | 45 |
Limit miejsc: | (brak danych) |
Prowadzący: | Paweł Zagrodzki |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Walenty Szczepaniak, Metody instrumentalne w analizie chemicznej, PZWL, 2017 2. Krystyna Kowal, Zdzisława Libudzisz, Zofia Żakowska, Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, 2017 3. Dagmara Orzeł, Jadwiga Biernat, Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności, PharmMed 2012 4. Jan Gawęcki, Zbigniew Krejpcio, Bezpieczeństwo żywności i żywienia, UP Poznań, 2014 5. Jerzy K. Piotrowski. Podstawy toksykologii, PWN 2008. Literatura uzupełniająca: 1. Andrzej Cygański, Metody spektroskopowe w chemii analitycznej, PWN, 2017 2. Ryszard Kocjan, Chemia analityczna Tom 1-2, PZWL, 2015 3. Rui M. S. Cruz, Igor Khmelinskii, Margarida Vieira, Methods in Food Analysis, 2014 |
Zakres tematów: |
Wykłady (1 x 3 godz.): 1. Wprowadzenie do tematyki żywności i żywienia. Akty prawne dot. żywności. Skażenie żywności. System RASFF. Zafałszowania żywności. System HACCP. Problematyka immunoanaliz. Metody chromatograficzne i elektroforetyczne. 2. Biosensory. Metody mikrobiologiczne analizy żywności. Badania reologiczne. Metody organoleptyczne i sensoryczne. Przykłady zastosowań metod analizy żywności. Statystyczna kontrola jakości żywności. Nowoczesne metody statystycznego opracowania wyników analiz żywności. |
Metody dydaktyczne: |
Wykłady |
Metody i kryteria oceniania: |
Test wielokrotnego wyboru, zadania typu prawda – fałsz, „dziurawiec”, pytania otwarte. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.