Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - Punkt LogowaniaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Dietetyka (Zasady żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych) WFa.FAR-4ST-F-DieZas
Seminarium (SEM) Semestr zimowy 2021/2022

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: 70
Zaliczenie: Zaliczenie
Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Jarosz M., Dzieniszewski J., Zaparcia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2003.

2. Jarosz M., Dzieniszewski J., Gazy jelitowe. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2003.

3. Jarosz M., Dzieniszewski J., Zespół jelita nadwrażliwego. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2006.

4. Pachocka L., Jarosz M., Dna moczanowa. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2005.

5. Jarosz M., Dzieniszewski J., Choroby żołądka i dwunastnicy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2005.

6. Jarosz M., Choroba stłuszczeniowa wątroby. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2010.

Literatura uzupełniająca

1.Szostak-Węgierek D., Żywienie kobiet w ciąży. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2005.

2. Jarosz M., Żywienie osób w wieku starszym. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2008.

Efekty uczenia się:

Efekty kształcenia po stronie wiedzy:

1. Student zna przyczyny, objawy i zasady leczenia żywieniowego anoreksji i bulimii. W39.

2. Student zna i rozumie znaczenie odpowiedniego doboru składników odżywczych w czasie leczenia zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego. W32

3. Student zna produkty przeciwwskazane w niewydolności nerek. W32

4. Student rozumie mechanizmy wywołujące alergię pokarmową i zna produkty spożywcze przeciwwskazane w tym zaburzeniu. W32

Efekty kształcenia po stronie umiejętności:

1. Student potrafi wskazać produkty spożywcze zalecane lub przeciwwskazane w wybranych jednostkach chorobowych (anoreksja, bulimia, biegunki, zaparcia, refluks, niewydolność wątroby i trzustki, schorzenia nerek, alergia pokarmowa). U25

2. Student wyjaśnia zasady i rolę prawidłowego żywienia w wybranych jednostkach chorobowych. U30

3. Student umie korzystać z publikacji naukowych zgodnych z zasadami "evidence based nutrition". U59

Efekty kształcenia po stronie kompetencji społecznych

1. Student ma świadomość społecznych uwarunkowań i ograniczeń spowodowanych przez poszczególne choroby. K2

2. Student jest świadom swojej roli w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych, które powinny być stosowane w wybranych jednostkach chorobowych. K3

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie pisemne

Zakres tematów:

Seminarium (5 x 3h):

1. Żywienie w wybranych chorobach nerek.

2. Żywienie w wybranych chorobach jelit. Biegunki i zaparcia – postępowanie dietetyczne.

3. Anoreksja i bulimia-żywieniowe wspomaganie leczenia.

4. Żywienie w schorzeniach wątroby, trzustki i dróg żółciowych oraz w chorobie refluksowej.

5. Alergia pokarmowa- zasady żywienia.

Metody dydaktyczne:

- wykłady

- prezentacja multimedialna

- praca w grupach

- praca z podręcznikiem

- sesje rozwiązywania problemu

- elementy PBL

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Małgorzata Tyszka-Czochara, Joanna Chłopicka, Mirosław Krośniak, Justyna Dobrowolska-Iwanek 7/ szczegóły
2 (brak danych), (sala nieznana)
Małgorzata Tyszka-Czochara, Joanna Chłopicka, Mirosław Krośniak, Justyna Dobrowolska-Iwanek 10/ szczegóły
3 (brak danych), (sala nieznana)
Małgorzata Tyszka-Czochara, Joanna Chłopicka, Mirosław Krośniak, Justyna Dobrowolska-Iwanek 9/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.