Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Analiza środków spożywczych WFa.ANA-2ST-O-AnaSro
Ćwiczenia (CW) Semestr letni 2019/2020

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 12
Limit miejsc: (brak limitu)
Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Walenty Szczepaniak, Metody instrumentalne w analizie chemicznej, PZWL, 2017

2. Krystyna Kowal, Zdzisława Libudzisz, Zofia Żakowska, Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, 2017

3. Dagmara Orzeł, Jadwiga Biernat, Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności, PharmMed 2012

4. Jan Gawęcki, Zbigniew Krejpcio, Bezpieczeństwo żywności i żywienia, UP Poznań, 2014

5. Jerzy K. Piotrowski. Podstawy toksykologii, PWN 2008.

Literatura uzupełniająca:

1. Andrzej Cygański, Metody spektroskopowe w chemii analitycznej, PWN, 2017

2. Ryszard Kocjan, Chemia analityczna Tom 1-2, PZWL, 2015

3. Rui M. S. Cruz, Igor Khmelinskii, Margarida Vieira, Methods in Food Analysis, 2014

Efekty uczenia się:

Efekty kształcenia po stronie wiedzy:

1. Student potrafi omówić analityczne metody jakościowej i ilościowej oceny związków nieorganicznych i organicznych w żywności.

2. Student potrafi podać klasyfikację instrumentalnych technik analitycznych oraz podstawy teoretyczne i metodyczne technik spektroskopowych, elektroanalitycznych, chromatograficznych i spektrometrii mas stosowanych w analizie środków spożywczych.

3. Student potrafi podać kryteria wyboru metody analitycznej oraz statystyczne podstawy jej walidacji.

4. Student potrafi przedstawić podstawowe metody analizy statystycznej.

5. Student potrafi omówić podstawowe pojęcia dotyczące żywności, oraz wymienić uregulowania prawne i metody kontroli jakości żywności w UE.

6. Student potrafi objaśnić strategię zapewnienia bezpieczeństwa żywności, charakteryzuje system HACCP oraz systemy zarządzania jakością żywności.

7. Student zna podstawowe zagadnienia dotyczące izolowania i identyfikacji mikroorganizmów oraz produktów ich aktywności występujących w środkach spożywczych

8. Student zna podstawowe zagadnienia dotyczące metod stosowanych w oznaczaniu zanieczyszczeń żywności.

Efekty kształcenia po stronie umiejętności:

1. Student potrafi wykrywać i oznaczać wybrane składniki pokarmowe w badanych próbkach spożywczych.

2. Student potrafi wyjaśniać wpływ czynników środowiskowych, w tym temperatury, obecności mikroorganizmów i światła na zmiany zachodzące w żywności.

3. Student potrafi wykonywać wszystkie czynności laboratoryjne z dbałością pozwalającą na zachowanie pełnego bezpieczeństwa swojego i osób współpracujących.

Efekty kształcenia po stronie kompetencji społecznych:

1. Student jest świadomy konieczności stałego dokształcania się. A. K1.

2. Student potrafi wyciągać i formułować wnioski z własnych pomiarów i obserwacji. B.K1

3. Student potrafi pracować w zespole, przyjmując w nim różne role, dbając o bezpieczeństwo własne, współpracowników i otoczenia H. K2.

Metody i kryteria oceniania:

Sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych, dyskusja dydaktyczna.

Test wielokrotnego wyboru, zadania typu prawda – fałsz, „dziurawiec”, pytania otwarte.

Zakres tematów:

Ćwiczenia (3 x 4 godz.):

1. Analiza składników mineralnych w wybranych produktach spożywczych.

2. Analiza wybranych parametrów jakościowych na przykładzie wina.

3. Analiza wybranych parametrów jakościowych mleka.

Metody dydaktyczne:

Ćwiczenia laboratoryjne

Praca w grupach

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Justyna Dobrowolska-Iwanek, Małgorzata Tyszka-Czochara, Joanna Chłopicka, Mirosław Krośniak 7/ szczegóły
2 (brak danych), (sala nieznana)
Małgorzata Tyszka-Czochara, Joanna Chłopicka, Mirosław Krośniak, Justyna Dobrowolska-Iwanek 7/ szczegóły
3 (brak danych), (sala nieznana)
Małgorzata Tyszka-Czochara, Justyna Dobrowolska-Iwanek, Joanna Chłopicka, Mirosław Krośniak 7/ szczegóły
4 (brak danych), (sala nieznana)
Małgorzata Tyszka-Czochara, Joanna Chłopicka, Mirosław Krośniak, Justyna Dobrowolska-Iwanek 8/ szczegóły
5 (brak danych), (sala nieznana)
Małgorzata Tyszka-Czochara, Mirosław Krośniak, Justyna Dobrowolska-Iwanek, Jadwiga Kryczyk-Kozioł 8/ szczegóły
6 (brak danych), (sala nieznana)
Małgorzata Tyszka-Czochara, Mirosław Krośniak, Justyna Dobrowolska-Iwanek, Jadwiga Kryczyk-Kozioł 8/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.
ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków https://www.uj.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0 usosweb12a