Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Analiza środków spożywczych [WFa.ANA-2ST-O-AnaSro] Semestr letni 2019/2020
Ćwiczenia, grupa nr 4

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Analiza środków spożywczych [WFa.ANA-2ST-O-AnaSro]
Zajęcia: Semestr letni 2019/2020 [19/20L] (zakończony)
Ćwiczenia [CW], grupa nr 4 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień). (brak danych)
Liczba osób w grupie: 8
Limit miejsc: (brak danych)
Prowadzący: Joanna Chłopicka, Justyna Dobrowolska-Iwanek, Mirosław Krośniak, Małgorzata Tyszka-Czochara
Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Walenty Szczepaniak, Metody instrumentalne w analizie chemicznej, PZWL, 2017

2. Krystyna Kowal, Zdzisława Libudzisz, Zofia Żakowska, Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, 2017

3. Dagmara Orzeł, Jadwiga Biernat, Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności, PharmMed 2012

4. Jan Gawęcki, Zbigniew Krejpcio, Bezpieczeństwo żywności i żywienia, UP Poznań, 2014

5. Jerzy K. Piotrowski. Podstawy toksykologii, PWN 2008.

Literatura uzupełniająca:

1. Andrzej Cygański, Metody spektroskopowe w chemii analitycznej, PWN, 2017

2. Ryszard Kocjan, Chemia analityczna Tom 1-2, PZWL, 2015

3. Rui M. S. Cruz, Igor Khmelinskii, Margarida Vieira, Methods in Food Analysis, 2014

Zakres tematów:

Ćwiczenia (3 x 4 godz.):

1. Analiza składników mineralnych w wybranych produktach spożywczych

2. Analiza wybranych parametrów jakościowych na przykładzie wina

3. Analiza wybranych parametrów jakościowych mleka

Metody dydaktyczne:

Ćwiczenia laboratoryjne

Praca w grupach

Metody i kryteria oceniania:

Sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych, dyskusja dydaktyczna.

Test wielokrotnego wyboru, zadania typu prawda – fałsz, „dziurawiec”, pytania otwarte.

Uwagi:

grupa D

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.
ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków https://www.uj.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 usosweb12a