Analiza i ocena jakości żywności [WL-T2.Anal.Oc.Żyw.]
Semestr letni 2019/2020
Ćwiczenia przedkliniczne,
grupa nr 3
Przedmiot: | Analiza i ocena jakości żywności [WL-T2.Anal.Oc.Żyw.] |
Zajęcia: |
Semestr letni 2019/2020 [19/20L]
(zakończony)
Ćwiczenia przedkliniczne [CWPK], grupa nr 3 [pozostałe grupy] |
Termin i miejsce:
|
(brak danych) |
Liczba osób w grupie: | 6 |
Limit miejsc: | (brak danych) |
Zaliczenie: | Zaliczenie lub ocena |
Prowadzący: | Joanna Chłopicka, Justyna Dobrowolska-Iwanek, Mirosław Krośniak, Jadwiga Kryczyk-Kozioł, Małgorzata Tyszka-Czochara |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Krełowska-Kułas M., Badanie jakości produktów spożywczych. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. 2. Pearson D., The Chemical Analysis of Food, J&A Churchill, Londyn. 3. Official Methods of Analysis, USA. 4. Rutkowska U., Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności, PZWL. 5. Baltes W., Rapid Methods for Analysis of Food and Food Raw Material, Behr’s Verlag. 6. Nadolna I, Kunachowicz H., Przygoda B., Iwanow K., Mleko a zdrowie, Warszawa, IŻŻ. 7. Z. Witkiewicz, Podstawy chromatografii, 2005, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 8. W. Szczepaniak, Metody instrumentalne w analizie chemicznej, 2004, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 9. (red.) M. Jankiewicz, Z. Kędzior, Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii, 2003, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu Literatura uzupełniająca: 1. M. Piątkowska, P. Jedziniak, J. Żmudzki, Barwniki stosowane w produkcji jaj: aspekty prawne, toksykologiczne i analityczne, Med. Weter. 69 (10), 2013 2. Jeremy Berg, Lubert Stryer, John L. Tymoczko; Biochemia, wydawnictwo PWN , 2007 3. C.C. Akoh, D.B. Min. Food lipids Chemistry, Nutrition and biotechnology. CRC Press, Taylor & Francis Group, New York,.2008 4. Lebiedzińska, Anna, et al. "Ocena zawartości cukrów prostych i sacharozy w sokach owocowych z wykorzystaniem HPLC." Bromat Chem Toksykol 44 (2013): 326-330. 5. Stachowiak, J., et al. "Zawartość cukrów w wybranych gatunkach warzyw-parametr jakości." Biuletyn Naukowy. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie 22 (2003). 6. Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja, red. nauk.: Jarosz J., Instutut Żywności i Żywienia 2012, s. 233 7. Borowska, J. "Owoce i warzywa jako zrodlo naturalnych przeciwutleniaczy [1]." Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny 47.05 (2003): 11-12. 8. Cendrowski, A., Ścibisz, I., Mitek, M. A. R. T. A. (2011). Wpływ warunków przechowywania na zawartość hydroksymetylofurfuralu, furfuralu i kwasu askorbinowego w dżemach z owoców jagodowych. Żywność Nauka Technologia Jakość, 18 9. Aleksandra Procner, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, część 1, 2007 WSIP, Warszawa |
Zakres tematów: |
1. Analiza mleka w kontekście przydatności do spożycia 2. Oznaczanie składników mineralnych w wodzie do picia metodą spektrometrii atomowej 3. Analiza jakościowa tłuszczów spożywczych 4. Oznaczanie histaminy w rybach i przetworach rybnych 5. Oznaczanie zawartości witaminy C w sokach i innych produktach spożywczych 6. Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych w żywności metodą spektrofotometryczną 7. Identyfikacja barwników żółtek jaj kurzych metodą chromatografii cienkowarstwowej (TLC) 8. Badanie zawartości cukrów w żywności 9. Oznaczanie zawartości chlorku sodu w pieczywie. |
Metody dydaktyczne: |
Ćwiczenia laboratoryjne Praca w grupach Praca z podręcznikiem Prezentacje multimedialne Sesje rozwiązywania problemu (zadania obliczeniowe) |
Uwagi: |
Kierunek dietetyka, studia stacjonarne I stopnia, WL-1 i WL-2 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.