Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Analiza i ocena jakości żywności [WL-T2.Anal.Oc.Żyw.] Semestr letni 2019/2020
Ćwiczenia przedkliniczne, grupa nr 3

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Analiza i ocena jakości żywności [WL-T2.Anal.Oc.Żyw.]
Zajęcia: Semestr letni 2019/2020 [19/20L] (zakończony)
Ćwiczenia przedkliniczne [CWPK], grupa nr 3 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień). (brak danych)
Liczba osób w grupie: 6
Limit miejsc: (brak danych)
Zaliczenie: Zaliczenie lub ocena
Prowadzący: Joanna Chłopicka, Justyna Dobrowolska-Iwanek, Mirosław Krośniak, Jadwiga Kryczyk-Kozioł, Małgorzata Tyszka-Czochara
Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Krełowska-Kułas M., Badanie jakości produktów spożywczych. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.

2. Pearson D., The Chemical Analysis of Food, J&A Churchill, Londyn.

3. Official Methods of Analysis, USA.

4. Rutkowska U., Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności, PZWL.

5. Baltes W., Rapid Methods for Analysis of Food and Food Raw Material, Behr’s Verlag.

6. Nadolna I, Kunachowicz H., Przygoda B., Iwanow K., Mleko a zdrowie, Warszawa, IŻŻ.

7. Z. Witkiewicz, Podstawy chromatografii, 2005, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa

8. W. Szczepaniak, Metody instrumentalne w analizie chemicznej, 2004, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa

9. (red.) M. Jankiewicz, Z. Kędzior, Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii, 2003, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu

Literatura uzupełniająca:

1. M. Piątkowska, P. Jedziniak, J. Żmudzki, Barwniki stosowane w produkcji jaj: aspekty prawne, toksykologiczne i analityczne, Med. Weter. 69 (10), 2013

2. Jeremy Berg, Lubert Stryer, John L. Tymoczko; Biochemia, wydawnictwo PWN , 2007

3. C.C. Akoh, D.B. Min. Food lipids Chemistry, Nutrition and biotechnology. CRC Press, Taylor & Francis Group, New York,.2008

4. Lebiedzińska, Anna, et al. "Ocena zawartości cukrów prostych i sacharozy w sokach owocowych z wykorzystaniem HPLC." Bromat Chem Toksykol 44 (2013): 326-330.

5. Stachowiak, J., et al. "Zawartość cukrów w wybranych gatunkach warzyw-parametr jakości." Biuletyn Naukowy. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie 22 (2003).

6. Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja, red. nauk.: Jarosz J., Instutut Żywności i Żywienia 2012, s. 233

7. Borowska, J. "Owoce i warzywa jako zrodlo naturalnych przeciwutleniaczy [1]." Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny 47.05 (2003): 11-12.

8. Cendrowski, A., Ścibisz, I., Mitek, M. A. R. T. A. (2011). Wpływ warunków przechowywania na zawartość hydroksymetylofurfuralu, furfuralu i kwasu askorbinowego w dżemach z owoców jagodowych. Żywność Nauka Technologia Jakość, 18

9. Aleksandra Procner, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, część 1, 2007 WSIP, Warszawa

Zakres tematów:

1. Analiza mleka w kontekście przydatności do spożycia

2. Oznaczanie składników mineralnych w wodzie do picia metodą spektrometrii atomowej

3. Analiza jakościowa tłuszczów spożywczych

4. Oznaczanie histaminy w rybach i przetworach rybnych

5. Oznaczanie zawartości witaminy C w sokach i innych produktach spożywczych

6. Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych w żywności metodą spektrofotometryczną

7. Identyfikacja barwników żółtek jaj kurzych metodą chromatografii cienkowarstwowej (TLC)

8. Badanie zawartości cukrów w żywności

9. Oznaczanie zawartości chlorku sodu w pieczywie.

Metody dydaktyczne:

Ćwiczenia laboratoryjne

Praca w grupach

Praca z podręcznikiem

Prezentacje multimedialne

Sesje rozwiązywania problemu (zadania obliczeniowe)

Uwagi:

Kierunek dietetyka, studia stacjonarne I stopnia, WL-1 i WL-2

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.
ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków https://www.uj.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0 usosweb12b